Prima clinică din România care folosește tehnologia ecografica REMS pentru determinarea densității și fragilitatii osoase pentru diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei în cadrul reumatologiei și endocrinologiei. Tratament cu excimer 308nm pentru vitiligo, psoriazis, dermatită atopică în cadrul dermatologiei.
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Reumatologie Reumatologie Bucuresti

Glanda tiroidă și boli asociate

Autor: Dr. Corina Tabarcea

Glanda tiroidă este răspunzatoare de foarte multe procese din organism. Tiroida prin producția de hormoni specifici controlează cât de repede sau încet funcționează creierul, inima, ficatul, influențează fertilitatea, masa corporală etc.

Această glandă are rolul său specific asupra mai multor procese din organism, începând de la dispoziția ta, ciclul menstrual și până la sănătatea oaselor.

 

Problemele tiroidei sunt mult mai frecvente la femei decât la bărbați. Femeile sunt de 5 până la 8 ori mai predispuse să aibă probleme cu tiroida, comparativ cu bărbații.

 

SIMPTOMATOLOGIA AFECȚIUNILOR GLANDEI TIROIDE

 

În funcție de tipul bolii tiroidiene, simptomatologia diferă. De exemplu:

  • -În hipertiroidism – căderea părului, stări de nervozitate, tahicardie, transpirație excesivă, anomalii ale frecvenței scaunului
  • -În hipotiroidism – creștere in greutate, oboseală, dificultate de concentrare, apetit sexual scăzut, intoleranță la frig, unghii fragile, piele uscată și palidă.
  • -În cazul diagnosticării cu gușă – o creștere disproporționată a glandei tiroide, care se poate asocia sau nu cu simptome și cu fenomene de compresiune.

 

CUM POT FI DIAGNOSTICATE BOLILE GLANDEI TIROIDE

 

De obicei, există o serie de investigații prin care medicul endocrinolog poate pune un diagnostic și iniția tratament. Printre aceste investigații putem enumera:

  • Anamneza – istoricul medical, examenul fizic al pacientului, semne si simptome care sa duca la decizia de a consulta un medic endocrinolog.
  • Teste de laborator,
  • Ecografie tiroidiană,
  • Puncție tiroidiană,
  • RMN, CT,
  • Scintigrafie tiroidiana

 

 

Cele mai întâlnite afecțiuni ale glandei tiroide sunt hipertiroidismul (secreția exagerată de hormoni tiroidieni) și hipotiroidismul (incapacitatea glandei tiroide de a produce suficienți hormoni tiroidieni). Descoperite la timp, medicul endocrinolog va iniția planul de tratament, însă periodic vor trebui reevaluate funcțiile tiroidei și ținute sub control.

 

De asemenea nodulii tiroidieni sunt tot mai frecvenți în rândul populației, în special în rândul femeilor. Cu ajutorul ecografiei tiroidiene aceștia pot fi identificați de către medicul endocrinolog. Ulterior, în funcție de dimensiunile lor și de rezultatele analizelor de laborator, medicul va decide planul terapeutic de urmat în beneficiul sănătății pacientului.

 

CUM PUTEM MENȚINE O BUNĂ FUNCȚIONARE A GLANDEI TIROIDE

 

Prevenirea deregrărilor care pot apărea la nivelul glandei tiroide se poate realiza prin câteva metode care sunt în sfera activităților noastre zilnice. Printre acestea se poate aminti:

 

·       alimentatie echilibrată, care înseamnă atât consumarea zilnică a fructelor și legumelor, dar și introducerea în alimentația noastră a uleiului de măsline extravirgin, a peștelui, a fructelor oleaginoase etc. ·       consumul în cantități cât mai reduse a produselor procesate care sunt bogate în conservanți, zahăr și grăsimi, a produselor de tip fast-food și a produselor de patiserie. ·       controale medicale regulate pentru că prevenția ajută la depistarea timpurie a unor probleme de sănătate. De asemenea, controalele ginecologice regulate, deoarece femeile sunt mai predispuse la apariția deregrărilor hormonale, tiroidiene și este indicat să se depisteze din timp nodulii de la nivelul sanilor si sa se investigheze orice modificare a ciclului menstrual.

 

Nu uitați că cel mai important este să avem grijă de sănătatea noastră și controalele anuale ar fi necesar să intre în stilul nostru de viață.

 

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/2021/07/28/tiroidita-autoimuna/

 
Programare