Prima clinică din România care folosește tehnologia ecografica REMS pentru determinarea densității și fragilitatii osoase pentru diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei în cadrul reumatologiei și endocrinologiei. Tratament cu excimer 308 nm pentru vitiligo, psoriazis, dermatită atopică în cadrul dermatologiei.
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Reumatologie Reumatologie Bucuresti

Cum să ai articulații sănătoase?

Autor: D. Buzatu Casandra

Ce sunt articulațiile?

 

Articulațiile țin oasele în poziție și permit diferite grade și tipuri de mișcare.

 

Artroza sau boala degenerativă a articulațiilor este una din cele mai frecvente afecțiuni articulare. Ea este asociată cu distrugerea cartilajului articular, care în timp provoacă durere.

Procesul îmbătrânirii organismului este inevitabil, complex și produce schimbari majore în stilul nostru de viață. Durerea de articulații, poate fi una dintre consecințele îmbătrânirii organismului, din cauza bolilor artrozice (osteoartrita), însă nu este o regulă.

 

Articulațiile sunt  responsabile cu mobilitatea și flexibilitatea corpului, ajutându-ne să ne mișcăm în voie și să avem o viață activă. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât apar probleme legate de degradarea articulațiilor, însă și persoanele tinere acuză dureri de articulații din cauza unui stil de viață nesănătos.

 

Pentru a putea păstra cât mai mult timp sănătatea articulațiilor, este bine:

  • să ai o alimentație variată, bogată în vitamine. Nu există o dietă standar pentru că fiecare organism este diferit și are nevoi specifice. O dietă corectă în principiu se bazeză pe legume, fructe, cereale integrale, oleaginoase, lactate, pește. Acizii grași omega 3 se regăsesc în peștele precum ton sau somon, iar vitamina D în cereale, pește și lactate. Deficitul acestor 2 substanțe de multe ori conduce la apariția durerilor articulare și musculare.
  •  
  • să păstrezi o greutate optimă. Odată ce greutatea corpului depășește limitele conform înălțimii și vârstei presiunea pusă pe articulații este tot mai mare, în special pe articulația genunchiului. Conform studiilor, obezitatea este principalul factor de apariție a osteoartritei la nivelul genunchiului și a șoldului. Iar în România, în ultimii ani, obezitatea a crescut semnificativ atât în rândul adulților, cât și în rândul tinerilor.
  •  
  • evitarea pe cât posibil a sedentarismului. Încearcă în fiecare zi sa ai parte de activitate fizică. În special activitatea fizică pentru întărirea musculaturii. Mușchii puternici ajută la menținerea stabilității încheieturii. Printre activitățile fizice recomandate pentru întărirea musculaturii, se enumeră: pilates, yoga, înot. 

Ceea ce putem face este să avem mai multă grijă de noi adoptând zilnic un stil de viață echilibrat. De asemenea, dacă durerile de articulații se instalează și persistă, este important să ne prezentăm la medic specialist înainte 

 

Ai putea fi interesat și de https://osteodensys.ro/analize-pentru-oase/

 
Programare