Prima clinică din România care folosește tehnologia ecografica REMS pentru determinarea densității și fragilitatii osoase pentru diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei în cadrul reumatologiei și endocrinologiei. Tratament cu excimer 308 nm pentru vitiligo, psoriazis, dermatită atopică în cadrul dermatologiei.
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Ecografie Ecografie Bucuresti

Artroza, cauze, diagnostic și tratament

Autor: D. Buzatu Casandra

Ai fost diagnosticat cu artroză? Stii ce reprezintă?

Odată cu trecerea timpului, dar și din cauza presiunilor exercitate asupra articulațiilor, cartilajul articular devine neregulat și se subțiază. Astfel apare o schimbare a distribuției forțelor la nivelul articulației, ducând în final și la modificări osoase  precum îngroșarea osului în zonele de presiune - ostescleroză, și apariția de osteofite – ciocuri.

Artroza a fost definită ca fiind o afectare non-inflamatorie si degenerativă a cartilajului articular și a articulației.

Potrivit studiilor internaționale, femeile sunt mai predispuse să dezvolte artroză a genunchiului, cunoscută și sub numele de gonartroză, în timp ce bărbații par să dezvolte mai frecvent artroza șoldului sau coxartroză.

În țara noastră, cauzele cele mai frevente ale prezentării la medic sunt determinate de afecțiunile artrozice și durerea de spate. 

Din cauza lipsei de mișcare, a alimentației dezechilibrate și creșterii în greutate, durerile articulare apar frecvent și la persoanele mai tinere.

Deoarece există multiple cauze ce pot determina dureri articulare, este necesară vizita la medic pentru un diagnostic corect și excluderea altor cauze.

 

Stii care sunt cauzele artrozei?

Odată cu înaintarea în vârstă, organismul nostru suferă modificari. Putem observa apariția ridurilor la nivelul feței sau fire albe de păr. Asemănător apare și procesul de degradere articulară, dar nu poate sa fie observat cu ochiul liber.

Vom face cu totii artroză? Când încep să apară modificarile?

Da, la un moment dat cu toții vom dezvolta modificări artrozice. Când? Greu de spus, deoarece sunt și alți factori ce influențează acest proces, precum:

  • Rasa și sexul,
  • Predispoziția genetică
  • Afecțiuni asociate: boli metabolice, tulburari endocrine
  • Obezitatea
  • Traumatismele
  • Efortul fizic îndelungat, ridicatul de greutăți
  • Comportamente de viață: fumatul, consumul de alcool, alimentația, exercițiul fizic.

Practic, orice articulație ne poate fi afectată de procesul artrozic, dar cu predilecție, articulațiile cel mai des solicitate:

  • genunchii (gonartroză),
  • șoldurile (coxartroză),
  • coloana vertebrală (spondilartroză),
  • articulațile piciorului

 

Prezinți una dintre simptomele de mai jos?

Durerea- este cea mai pregnantă simptomatologie. Însă în funcție de afecțiune, aceasta poate fi de tip mecanic (apare după efort, dispare în repaus), de tip meteoresensibil (accentuată de frig și vreme umedă). Dar poate apărea și în timpul mersului, în timpul somnului etc.

Lipsa flexibilității- dificultatea în a mișca optim articulația și apariția disconfortului.

Cracmente-sau asa cum este folosită expresia în rândul populației largi - simți că pocnește sau troznește articulația.

Inflamarea-care poate fi influențată de inflamarea de fapt a țesutului moale ce înconjoară articulația.

Este important să reții că simptomele artrozei apar lent și se agravează odată cu trecerea timpului dacă nu sunt tratate încă de la debut. Prezentarea la un medic specialist reumatolog pentru evaluare si diagnosticare nu trebuie amânată.

Odată ce afecțiunea a fost diagnosticată se poate stabili un plan de tratament ce are ca scop intarzierea progresiei degradării articulare și scăderea numarului de episoade dureroase.

Este de așteptat să se recomande modificarea stilului de viață, și anume a acelor comportamnete nocive ce determină accelerarea procesului de degradare articulară: renunțatul la fumat, stabilirea unei alimentații optime, scăderea în greutate, exerciții fizice.

 

Cum poți fi diagnosticat?

Primul pas este de a te adresa unui medic reumatolog. În timpul anamnezei sau a consultației,atunci cand medicul va examina fizic articulația afectată. El va cauta semnale ale sensibilității, umflături, roșeață sau fexibilitate. Ulterior, in functie de necesitati,medicul  iti recomanda teste de laborator, investigații imagistice precum radiografie, ecografie musculoscheletală, RMN sau CT.  

În funcție de rezulatatele investigațiilor, medicul tau reumatolog va emite un diagnostic și iti va stabili un plan de tratament plus recomandări de care sa tii cont.

 

Ce tratament ai nevoie?

Nu există un tratament universal. Bineînțeles, există ghiduri și recomandări pentru tratamentul afecțiunilor artrozice, dar planul de tratament trebuie personalizat pentru fiecare pacient în parte. De asmenea trebuie ținut cont și de ce alte afecțiuni are pacientul, deoarece unele dintre ele pot fi contraindicatii pentru anumite terapii .

Planul de tratament va include în linii mari următoarele:

  • Responsabilizarea pacientului: necesitatea modificării stilului de viață: daca este cazul, renunțarea la fumat și scăderea consumului de alcool, scăderea în greutate, efectuare de exerciții fizice.
  • Tratamentul medicamentos se va recomanda în timpul episoadelor dureroase: cel mai frevent antiagice sau antiinflamatoare nonsteroidiene.
  • Suplimentele articulare pot determina o încetinire a degradării articulare și rărirea episoadelor dureroase.
  • Fizioterapia, kinetoterapia și acupunctura se pot recomnda pentru scăderea durerii și îmbunătățirea calității vieții.
  • Infiltrații intraarticulare cu substanțe vascoelastice sau antiinflamatoare în anumite situații.
  • Consult ortopedic: pentru artroscopie sau proteze articulare – acolo unde este cazul.

Așa cum s-a menționat în cele anterioare, din opțiunile de tratament prezentate, nu există o soluție unică sau un tratament fix. Ceea ce ne îndruma la necesitatea prezentării la medic atunci când apar simptome articulare deranjante și persistente, fără să așteptam prea mult timp.

 

Tratamentul este o simbioză între medicamente, exerciții fizice și intervenții non-invazive și invazive, ce au ca scop final îmbunătățirea confortului fizic și psihic al pacientului, ducând astfel la creșterea calității vieții.

 

 
Programare