Prima clinică din România care folosește tehnologia ecografica REMS pentru determinarea densității și fragilitatii osoase pentru diagnosticarea osteopeniei sau osteoporozei în cadrul reumatologiei și endocrinologiei. Tratament cu excimer 308 nm pentru vitiligo, psoriazis, dermatită atopică în cadrul dermatologiei.
ROmedic Cabinete medicale Bucuresti Cabinete Dermatologie și venerologie Dermatologie și venerologie Bucuresti

Electrocauterizare: Tot ce trebuie să știi

Ce este electrocauterizarea?

Electrocauterizarea în dermatologie este o procedură medicală în care se utilizează curent electric de mare frecvență pentru a îndepărta sau a distruge țesutul cutanat anormal sau neplăcut. Această procedură este adesea folosită pentru a îndepărta papiloamele, verucile, negii și alte leziuni cutanate.

În timpul electrocaturizării în dermatologie, medicul utilizează un dispozitiv numit electrocauter pentru a aplica un curent electric de înaltă frecvență asupra zonei afectate. Căldura generată de curentul electric va distruge țesutul anormal, iar zona tratată va forma o crustă care se va desprinde în timpul vindecării.

 

Această procedură este adesea preferată deoarece este rapidă, eficientă și produce o pierdere minimă de sânge. De asemenea, poate fi folosită în locuri unde alte metode de îndepărtare a leziunilor cutanate pot fi dificile sau imposibile. Cu toate acestea, electrocaturizarea poate fi dureroasă și poate necesita anestezie locală înainte de procedură.

Tipuri de leziuni care se preteaza procedurii de electrocauterizare

Există o varietate de leziuni cutanate care se pot trata cu electrocauterizarea, inclusiv:

 • Papiloame – mici excrescențe moi, inofensive, care se dezvoltă pe piele.
 • Veruci – creșteri ale pielii cauzate de virusul papiloma uman (HPV).
 • Negi – mici excrescențe dure, care se dezvoltă pe piele și pot fi cauzate de virusuri.
 • Keratoze seboreice – leziuni cutanate inofensive, ridicate, de culoare brună sau neagră, care se dezvoltă în mod obișnuit pe față, gât și trunchi.
 • Leziuni precanceroase sau canceroase – cum ar fi cheratoza actinică (leziuni pre-canceroase), basaliomul sau carcinomul cu celule scuamoase (cancere cutanate).
 • Mici hemangioame sau angiome – creșteri ale vaselor de sânge de la suprafața pielii.
 • Este important să consultați un medic dermatolog pentru a determina ce tip de leziune cutanată aveți și dacă electrocauterizarea este o opțiune potrivită de tratament pentru dumneavoastră.

  Procededura de electrocauterizare pas cu pas

  Înainte de efectuarea oricărei proceduri, consultul dermatologic inițial este obligatoriu. Medicul va efectua o examinare atentă a leziunii, va discuta cu pacientul istoricul medical și va evalua orice simptom.

  Pe baza evaluării și diagnosticului, medicul dermatolog va recomanda un plan de tratament adecvat, care poate să fie procedura de electrocauterizare a leziunii.

  Procedura de electrocauterizare poate varia ușor în funcție de tipul de leziune cutanată tratată și de preferințele medicului dermatolog, dar în general, pas cu pas, procedura poate fi descrisă astfel:

 • Inainte de procedură, medicul poate efectua o evaluare a leziunii cutanate și poate decide să administreze anestezie locală pentru a reduce disconfortul pacientului.
 • Dupa ce anestezia a fost administrată și a început să acționeze, medicul va curăța zona afectată cu un dezinfectant pentru a reduce riscul de infecție.
 • Cu ajutorul unui instrument specializat numit electrocauter, medicul va aplica curent electric de înaltă frecvență asupra zonei afectate, încălzind și distrugând țesutul anormal.
 • In timpul procedurii, pacientul poate simți o senzație de furnicături sau arsură în zona tratată, dar anestezia ar trebui să reducă disconfortul.
 • Dupa terminarea procedurii, medicul poate aplica o cremă antiseptică sau un pansament steril pentru a proteja zona tratată și pentru a preveni infecția.
 • In timpul perioadei de recuperare, zona tratată se va forma o crustă și se va vindeca treptat. Este important să evitați să rupți crusta și să îngrijiți zona afectată cu atenție pentru a preveni infecția.
 • Este posibil să fie necesară o serie de proceduri de electrocauterizare pentru a trata în mod eficient leziunea cutanată, iar medicul dermatolog vă poate sfătui cu privire la programul de tratament optim.

  Posibilele efecte adverse ale electrocauterizării

  Deși electrocauterizarea este o procedură relativ sigură, pot exista unele efecte adverse, în funcție de zona tratată și de sensibilitatea pacientului. Unele dintre acestea includ:

 • Durere și disconfort – Pacienții pot simți o senzație de arsură, furnicături sau durere în zona tratată, mai ales după ce anestezia locală își pierde efectul.
 • Roșeață și umflături – Zona tratată poate deveni roșie și umflată, ceea ce poate fi un efect normal al procedurii, dar trebuie să se amelioreze în timp.
 • Sângerare și infectare – Poate apărea sângerare sau infecție în zona tratată. Este important să se mențină zona curată și să se respecte instrucțiunile medicului pentru îngrijirea ulterioară.
 • Cicatrici – Procedurile de electrocauterizare pot lăsa cicatrici, mai ales dacă se efectuează pe zonele sensibile ale pielii sau dacă nu se respectă instrucțiunile de îngrijire post-procedură.
 • Pigmentarea pielii – Zonele tratate pot suferi o decolorare temporară sau permanentă a pielii, în special pe persoanele cu ten mai închis.
 • Este important să discutați cu medicul dermatolog despre eventualele riscuri și efecte secundare ale electrocauterizării înainte de a efectua procedura, precum și să respectați toate instrucțiunile de îngrijire post-procedură pentru a minimiza riscurile și pentru a ajuta la vindecarea rapidă și eficientă a pielii.

  Puteti vizualiza tarifele procedurilor de electrocauterizare a diferitelor tipuri de leziuni cutanate aici.

   
  Programare