Painea fara gluten lipseste din magazine

Data publicării: 02-09-2008

Painea fara gluten nu se gaseste in unitatile de comercializare a produselor de panificatie din Cluj-Napoca iar cei care pregatesc astfel de produse in hypermarketuri nu cunosc originea vegetala si ce procent de gluten contine faina pe care o folosesc pentru preparatele zilnice.
Persoanele care sufera de celiachia (boala cauzata de intoleranta la glutenul prezent in grau, secara, orz, mei si ovaz) sau cele suferinde de cancer isi procura painea fara gluten de care au nevoie, de regula, de la o societate din Bacau.
Celiachia nu se vindeca, spun medicii, fiind obligatorie insa dieta fara gluten - un component care irita intestinul subtire, provoaca dureri abdominale, pierderea poftei de mancare si scaderea in greutate.
Personalul biroului pentru clienti dintr-un hypermarket a fost surprins sa afle ca glutenul poate fi daunator sanatatii iar la raionul de panificatie dintr-un alt supermarket nu se stia nimic despre produsele care nu il contin.
"Chiar daca producatorii alimentari sunt obligati sa declare existenta glutenului, potrivit Hotararii de Guvern 106/2002, lucrul acesta este inca aleatoriu", a declarat, pentru AGERPRES, inspectorul-sef adjunct Lenuta Suteu de la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Cluj. Ea a mentionat ca de la 1 ianuarie 2009 nespecificarea va fi sanctionata sever. Potrivit inspectorului Suteu, la ora actuala este obligatorie si indicarea originii vegetale a glutenului.
Glutenul este cel care confera elasticitate aluatului din faina de grau, spun procesatorii de paine din Cluj-Napoca. Faina cu continut ridicat de gluten este, de regula, folosita pentru produse de panificatie superioare iar in ultimele decenii, pentru a coace paine voluminoasa, producatorii utilizeaza faina obtinuta din soiuri de grau cu continut crescut de gluten.
De mai multi ani insa, este in crestere si numarul persoanelor care sufera de celiachia sau care ajung la tumoare intestinala (adenocarcinom) ca urmare a nerespectarii dietei fara gluten. Singurele cereale care nu contin gluten sunt orezul si porumbul.
Reprezentantii societatii comerciale Maryland Trading SRL din Bacau, care furnizeaza, la cerere, prin colet, produse fara gluten, au declarat marti, pentru AGERPRES, ca in ultima vreme nu doar suferinzii de celiachia, dar si foarte multe persoane care vor sa se protejeze de boli intestinale prefera sa consume paine, biscuiti, prajituri si paste fainoase fara gluten.
Sursa: Agerpres, 02-09-2008, Vizualizari 2861
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.