Parenting în epoca digitală - concluziile unei meta-analize

©

Autor:

Parenting în epoca digitală - concluziile unei meta-analize
Un studiu recent în Nature Human Behavior evidențiază accesul aproape universal al adolescenților din Statele Unite la smartphone-uri și dublarea timpului petrecut online de tinerii din Regatul Unit în ultimul deceniu. În acest context, cercetătorii se întreabă care sunt beneficiile și riscurile asociate cu timpul petrecut de copii în fața ecranului, precum și ce recomandări ar trebui făcute părinților.
Studiul a efectuat o revizuire globală a meta-analizelor existente pentru a evalua impactul timpului petrecut în fața ecranului asupra copiilor. Astfel, s-a constatat că tipul de interacție cu ecranele digitale determină dacă timpul petrecut în fața ecranului este benefic sau dăunător pentru sănătatea copilului. Unele platforme digitale pot îmbunătăți comportamentul și rezultatele educaționale, în timp ce altele, cum ar fi rețelele sociale, pot avea efecte adverse asupra sănătății mentale a copiilor și adolescenților.

Studiul a identificat o asociere constantă între timpul petrecut în fața ecranului și efectele negative asupra sănătății mentale, cum ar fi depresia. Totuși, modul în care copiii sunt expuși conținutul media, de exemplu, vizionarea televizorului împreună cu părinții, poate avea un impact pozitiv, în timp ce jocurile video pot avea atât efecte negative, cât și pozitive, în funcție de natura jocului.

În concluzie, efectele timpului petrecut în fața ecranului depind de conținutul și modul de expunere, cu anumite beneficii sub condiții adecvate. Studiul subliniază necesitatea de cercetare suplimentară, deoarece majoritatea dovezilor provin din studii observaționale mici, cu puține dovezi experimentale. Studii ample sunt necesare pentru a clarifica efectele timpului petrecut în fața ecranului asupra dezvoltării și sănătății mentale a copiilor.

sursa: News Medical
foto: Dusan Petkovic / Shutterstock.com

Data actualizare: 20-11-2023 | creare: 20-11-2023 | Vizite: 390
Bibliografie
Screen time for kids: Navigating the digital tightrope, link: https://www.news-medical.net/news/20231116/Screen-time-for-kids-Navigating-the-digital-tightrope.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Urmărirea programelor TV ori statul pe telefon, o problemă reală pentru părinții cu mai mulți copii
  • Două ore de utilizare pasivă sau activă a dispozitivelor cu ecran poate afecta sănătatea mintală a tinerilor
  • Timpul petrecut jucând jocuri video poate îmbunătăți performanțele școlare ale copiilor
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum