Timpul petrecut jucând jocuri video poate îmbunătăți performanțele școlare ale copiilor

©

Autor:

Timpul petrecut jucând jocuri video poate îmbunătăți performanțele școlare ale copiilor
Modul în care copiii își petrec timpul în fața televizorului, calculatorului sau telefonul influențează semnificativ abilitățile lor cognitive, potrivit unui studiu al cercetătorilor de la Institutul Karolinska din Suedia. Cercetătorii au descoperit că timpul peste medie petrecut jucând jocuri video crește inteligența copiilor, în timp ce vizionarea la televizor sau utilizarea rețelele sociale nu au niciun fel de efect, nici pozitiv, dar nici negativ.
Timpul petrecut de către copii în fața ecranelor, fie ca este vorba de televizor, calculator sau telefon, a crescut semnificativ în ultimii ani. Modul în care acest lucru le afectează sănătatea și potențialul efect al timpului petrecut în fața unui ecran asupra abilităților lor cognitive au fost îndelung dezbătute. În cadrul studiului actual, cercetătorii au analizat în mod specific legătura dintre obiceiurile copiilor în ceea ce privește timpul petrecut în fața ecranelor și inteligența lor de-a lungul timpului.

Peste 9.000 de băieți și fete din SUA au participat la studiu. La vârsta de nouă sau zece ani, copiii au efectuat o serie de teste psihologice pentru a-și măsura abilitățile cognitive generale. În același timp, părinții au fost întrebați despre cât timp au petrecut copiii uitându-se la televizor și la videoclipuri, rulând jocuri video sau interacționând pe rețelele sociale. Mai mult de jumătate dintre copii au fost urmăriți pentru o perioadă de doi ani, după care li s-a solicitat să completeze din nou aceleași teste psihologice. A doua evaluare psihologică le-a permis cercetătorilor să studieze modul în care performanța copiilor la teste a variat de la o sesiune de testare la alta și să controleze diferențele individuale în primul test.

În medie, copiii au petrecut 2,5 ore pe zi uitându-se la televizor, o jumătate de oră pe rețelele de socializare și 1 oră jucând jocuri video. Rezultatele au arătat că cei care au jucat jocuri video pentru un interval de timp mai mare decât cel mediu și-au crescut inteligența între cele două măsurători cu aproximativ 2,5 puncte IQ mai mult decât ceilalți copii. Nu s-a observat niciun efect semnificativ, pozitiv sau negativ, al vizionarii televizorului sau al rețelelor sociale.

sursa: News Medical
foto: Karolinska Institutet (Getty Images)

Data actualizare: 17-05-2022 | creare: 17-05-2022 | Vizite: 498
Bibliografie
Playing video games can help increase children’s intelligence, link: https://www.news-medical.net/news/20220512/Playing-video-games-can-help-increase-childrene28099s-intelligence.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Jocurile video cu moderație pot amplifica atenția și percepția
  • Jocurile video și influența asupra atitudinilor sexiste
  • Legătura dintre utilizarea dispozitivelor electronice și diabetul la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum