Pericolele uscării hainelor în casă pentru sănătate

©

Autor: Redacția ROmedic

Pericolele uscării hainelor în casă pentru sănătate
În sezonul rece mulți dintre noi sunt tentați să usuce hainele spălate în casă, pe un calorifer sau într-o cameră încălzită. O echipă de medici de la Universitatea din Manchester avertizează însă asupra riscurilor acestei practici asupra stării noastre de sănătate, mai ales dacă suferim de astm sau avem un sistem imunitar slăbit.

Medicii au făcut această observație după ce au sesizat o creștere a cazurilor de pacienți care s-au îmbolnăvit de tuberculoză, după ce inhalaseră spori ai ciupercii Aspergillus.

În timpul uscării hainelor ude, apa conținută de acestea (care poate ajunge până la 2 litri, în cazul unei cantități mari de piese spălate) rămâne în cameră și creează o umiditate peste limita acceptată. Acest mediu umed favorizează dezvoltarea mucegaiului și a unei ciuperci cu efecte negative asupra plămânilor -  Aspergillus fumigatus.

Persoanele sănătoase sunt fie imune la această ciupercă, fie sistemul lor imunitar este suficient de puternic încât să lupte cu posibila infecție. Nu același lucru se întâmplă însă la astmatici (cărora le agravează simptomele) sau la cei imuno-compromiși (bolnavi de cancer care urmează un tratament cu chimioterapie, persoane cu boli auto-imunitare, SIDA). La aceștia,  Aspergillus poate duce la dezvoltarea aspergilozei pulmonare, o afecțiune gravă la nivelul plămânilor.

Pentru evitarea acestui pericol, medicii recomandă uscarea hainelor afară sau, dacă uscarea în interior este singura variantă disponibilă, aceasta să se realizeze într-un spațiu cât mai bine ventilat și în niciun caz în camera în care dormim sau în care ne petrecem o mare parte a timpului.

Sursa: The University of Manchester

Data actualizare: 10-12-2014 | creare: 10-12-2014 | Vizite: 2803
Bibliografie
Why drying washing indoors can pose a health threat, link: https://www.manchester.ac.uk/discover/news/article/?id=13374
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: