Pielea electronică ce afișează în timp real date despre semnele vitale

©

Autor:

Pielea electronică ce afișează în timp real date despre semnele vitale
Un nou dispozitiv integrat tip e-skin care afișează electrocardiograma înregistrată de senzori cutanați este promițător pentru aplicațiile de monitorizare la domiciliu.

O echipă de cercetători din cadrul Universității din Tokyo a creat un plasture electronic ultrasubțire tip e-skin flexibil, care poate citi și afișa ritmul cardiac al celui care îl poartă și alți parametri.

În prezent sunt în continuă dezvoltare sistemele de măsurare a semnelor vitale la domiciliu, cu transmiterea datelor și afișare în timp real pe tabletă sau telefon. Cu toate acestea, pentru vârstnici poate fi destul de dificilă utilizare acestor dispozitive și interfețe, ideea de la care a și pornit dezvoltarea noului sistem de piele electronică.

Noul sistem biomedical integrat combină un modul de afișaj flexibil cu un senzor de dimensiuni mici compus dintr-o nano-rețea de electrozi respirabili și un modul de comunicații wireless. Datele medicale măsurate de senzori, ca electrocardiogama, pot fi trimite wireless către un smartphone pentru vizualizare sau pot fi stocate.

Sistemul de afișaj pe piele constă într-un aranjament de 16x24 microLED-uri și fire flexibile montate pe un strat subțire din cauciuc. Design-ul este flexibil, se poate alungi cu până la 45%.

Nano-rețeaua poate fi purtată pe piele continuu timp de o săptămână fără să producă efecte și reacții adverse. Sistemul poate măsura și afișa electrocardoograma, temperatura, presiunea și funcțiile mioelectrice (proprietățile electrice ale musculaturii).

Societatea actuală necesită senzori purtabili ușor de utilizat pentru monitorizarea sănătății, pentru a reduce dificultățile când vine vorba de îngrijire pentru pacient și pentru membrii familiei. Sistemul nostru reprezintă una dintre soluțiile mult așteptate pentru a îndeplini aceste nevoi, și ar putea duce la îmbunătățirea calității vieții pentru multe persoane”, menționează prof. Takao Someya, conducătorul echipei de cercetare.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 01-04-2019 | creare: 23-02-2018 | Vizite: 692
Bibliografie
Ultrathin, highly elastic skin display developed, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180217184831.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitivul care te ajută să îți corectezi postura
  • Lipiciul chirurgical care închide incizia în 60 secunde
  • Pansamentul bioelectric ce previne infectarea rănilor
  •