Pansamentul bioelectric ce previne infectarea rănilor

©

Autor:

Pansamentul bioelectric ce previne infectarea rănilor
Un pansament chirurgical care devine încărcat electric la contactul cu fluidele corpului ar putea ajuta la combaterea infecțiilor și a rezistenței la antibiotice.

Noul pansament a fost dezvoltat de o echipă de cercetători din cadrul Centrului Medical Wexner al Universității din Ohio și este primul care folosește câmpurile electrice slabe pentru a ajuta la vindecarea rănilor și prevenirea apariției infecțiilor.

Rezultatele cercetării au fost publicate în jurnalul Annals of Surgery.

Infecțiile asociate cu biofilm de bacterii rezistente reprezintă 75% din totalul infecțiilor bacteriene în Statele Unite, și au fost studiate de echipa menționată mai sus împreună cu alți cercetători de la Center for Regenerative Medicine & Cell Based Therapies, Medical Center’s Comprehensive Wound Center  și Center for Microbial Interface Technology. Este vorba de un studiu preclinic de lungă durată pe porcine care a analizat recunoașterea potențialului „electroceuticelor” ca soluție tehnologică eficientă pentru combaterea infecțiilor cu biofilm de la nivelul rănilor.

Bioflmele bacteriene reprezintă o complicație majoră a leziunilor deoarece rezistă la tratamentul administrat. Pe baza interacțiunii electrostatice, bacteriile aderă la suprafață, un aspect important al formării biofilmului.

Studiul curent prezintă în final un pansament „electroceutic” wireless (WED) cu argint și zinc imprimat pe o țesătură. Când este umezit, generează un câmp electric slab fără altă sursă externă de energie și poate fi utilizat ca bandaj reutilizabil.

În cadrul studiului, pansamentul WEB a fost aplicat timp de 2 ore pe o rană infectată (grup de porcine) pentru a testa abilitatea de a preveni formarea biofilmului. Simultan, a fost aplicat după 7 zile de la apariția infecției pentru a studia efectele în ceea ce privește biofilmul deja format. Rănile au fost tratate cu pansament placebo sau WED de două ori pe săptămână pentru 56 zile, prezentând eficiență.

Pansamentul WED poate fi văzut la prima generație de pansamente „electroceutice” și are capacitatea de accelerare a cicatrizării prin restaurarea funcției de barieră a pielii.

Autorii studiului menținează că pansamentul urmează a fi testat în curând într-un studiu clinic pe subiecți umani.

Sursa: The engineer
Sursa foto: The engineer

Data actualizare: 16-02-2020 | creare: 16-11-2017 | Vizite: 1465
Bibliografie
Surgical dressing fights infections with electricity, link: https://www.theengineer.co.uk/surgical-dressing-electricity-infections/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dispozitivul de neurostimulare pentru persoanele cu sindromul ochilor uscați
  • Algoritm dezvoltat de Google care detectează riscul cardiovascular din analiza ochilor
  • Pielea electronică ce afișează în timp real date despre semnele vitale
  •