Pir medicinal - Agropyron repens

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Agropyron repens

Denumire populara: pir medicinal, pir tarator

Descriere: Graminee perena, inalta de 0,2 - 1 m, cu spicul din spiculete comprimate lateral, dispuse in niste scobituri, pe axul spicului, rizomul stolonifer lung de cativa metri, ramificat, cu noduri de circa 5 cm, invelite in frunzulite membranoase mici.

Habitat: Creste in multe parti ale lumii si cel mai frecvent in gradini.

Recoltare: Rizomii se recolteaza de sub pamant primavara sau la inceputul toamnei. Se spala cu griija si se usuca.

Partile utilizate: Rizomii.

Actiune: Diuretic, usor sedativ renal, emolient, antimicrobian, dizolva calculii biliari.

Indicatii terapeutice: Afectiuni renale, raceli, adjuvant in TBC pulmonar, reumatism, diskinezie biliara, litiaza biliara, insuficienta pancreatica, cataruri respiratorii. Pirul tarator se foloseste in infectii urinare precum cistita, inflamarea uretrei si prostatita. Datorita proprietatilor sale balsamice amelioreaza iritatiile si inflamatiile. Este important in tratarea adenomului de prostata. Poate fi folosit si in tratarea pietrelor si nisipului la rinichi. Ca diuretic tonic, pirul tarator a fost utilizat, impreuna cu alte plante, pentru tratarea reumatismului.

Combinatii: Pentru infectiile tractului urinar poate fi utilizat impreuna cu mesteacan, dracila si coada soricelului. Impreuna cu hortensia este utilizat pentru problemele de prostata.

Preparare si administrare: Decoct - se pun 2 lingurite de rizomi tocati intr-o cana de apa si se lasa la fiert 10 min. Se bea de trei ori pe zi. Tinctura - 2-4ml de tinctura de trei ori pe zi.

Data actualizare: 19-03-2019 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 5553
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!