Placa bacteriana
Autor: Baltag Ioana
Placa bacteriana initiaza boala carioasa prin bacteriile capabile sa metabolizeze hidrocarbonatele, formand acizi care demineralizeaza tesuturile dure ale dintelui.
La majoritatea oamenilor, studiile au aratat ca placa bacteriana este formata dintr-o asociere de Streptococcus sanguis si Streptococcus mitis, acestea variind in diferite zone ale aceluiasi dinte: suprafetele vestibulare si linguale, suprafata radiculara, precum si santuri sau fosete.
Cum evidentiem placa dentara?
Exista mai multe mijloace prin care se depisteaza placa dentara, ele avand ca scop motivarea pacientului, dar si pentru evaluarea metodelor de igiena orala. Ele exista sub diferite forme:Solutii care coloreaza placa bacteriana: albastru de metil, violet de gentiana, albastru de toluidina, solutie Dis-Plaque care coloreaza placa recenta (2-3 zile) in rosu si placa mai veche (peste 9 zile) in albastru.
Comprimate sau drajeuri: Placolor, Ceplac, Revelan.
Cum indepartam placa bacteriana?
Mijloacele de indepartare a placii bacteriene se bazeaza in principal pe o igiena orala corespunzatoare.Este important sa folosim in igiena orala zilnica (de cel putin 2 ori pe zi) o periuta de dinti cu peri naturali. Aceasta are avantajul ca se adapteaza la suprafetele dentare si nu produce traumatisme la nivelul gingiei. Periuta se va schimba la un interval de timp de maximum 2 luni de zile.
De asemenea, ca si adjuvant este indicat folosirea pastelor de dinti imbogatite cu agenti teapeutici care inhiba placa, impiedica formarea depozitelor de tartru sau a cariilor, stimuleaza remineralizarea.
Agenti:
- remineralizanti: monofluor fosfat de sodiu;
- antimicrobieni: triclosan, clorhexidina;
- desensibilizanti: azotat de potasiu, fluoruri.
Igiena interdentara este asigurata de: firul de matase sau naylon, scobitori din lemn, stimulatorul interdentar gingival, perii interdentare.
Clatiri orale cu solutii concentrate in fluor. Ele reduc cu pana la 20% efectul cariogen, atunci cand sunt utilizate in combinatie cu aplicarile topice sau tratamentul general cu fluor.
De asemenea trebuie luata in calcul si dieta sanatoasa, saraca in hidrocarbonate fermentabile, acestea constituind principalul substrat nutritiv pentru bacteriile acidogene.
CARIA DENTARA-REPERE ETIOLOGICE SI PATOLOGICE, Autor: Gianina Iovan, editura ''Gr.T.Popa'' U.M.F Iasi, 2011
CARIA DENTARA-Protocoale si Tehnici,Autori:S.Andrian, ST.Lacatusu, editura:Apollonia Iasi-1999
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
intră pe forum