O nouă modalitate de prevenire a plăcii dentare dăunătoare, descrisă de cercetători

©

Autor:

O nouă modalitate de prevenire a plăcii dentare dăunătoare, descrisă de cercetători
Nanoparticulele de oxid de fier aprobate de FDA, încorporate într-o apă de gură, pot suprima creșterea plăcii dentare și pot ucide bacteriile responsabile de cariile dentare, potrivit unui nou studiu. Nanoparticulele acționează ca enzime pentru a activa peroxidul de hidrogen într-un mod care vizează exact microbii dăunători, protejând țesutul sănătos.
Un număr tot mai mare de dovezi indică o legătură între anemia cu deficit de fier și cariile dentare severe. Nu se știe dacă legătura este corelativă sau cauzală, deși ambele afecțiuni sunt asociate cu dietele sărace și sunt mai frecvente la persoanele care trăiesc în medii sărace și cu afecțiuni medicale subiacente.

Cercetări recente, conduse de oamenii de știință de la Universitatea din Pennsylvania, în colaborare cu cercetători de la Universitatea Indiana, sugerează că o terapie aprobată de Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA pentru anemia cu deficit de fier este, de asemenea, promițătoare pentru tratarea, prevenirea și chiar diagnosticarea cariilor dentare. Terapia, o combinație de o soluție care conține ferumoxytol (nanoparticule de oxid de fier) și peroxid de hidrogen, a fost aplicată pe smalțul dinților real, plasat într-un aparat asemănător protezei și purtat de subiecții studiului.

Studiul, publicat în jurnalul Nano Letters, a constatat că o aplicare de două ori pe zi de ferumoxytol, care a activat peroxidul de hidrogen conținut de o apă de gură utilizată pentru clătirea ulterioară a gurii, a redus semnificativ acumularea plăcii dentare dăunătoare și a avut un efect țintit asupra bacteriilor responsabile în mare măsură de carii dentare. „Am descoperit că această abordare este atât precisă, cât și eficientă”, spune autorul studiului, Hyun Koo, profesor la Universitatea din Pennsylvania. „Acesta este primul studiu realizat într-un cadru clinic care demonstrează valoarea terapeutică a nanozimelor împotriva unei boli infecțioase”.

Rezultatele și siguranța abordării au fost susținute de lucrările anterioare, care au arătat că nanoparticulele de oxid de fier nu se leagă de țesutul mucoasei din gură și nu provoacă citotoxicitate sau modificări în microbiomul oral la un model animal.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-11-2021 | creare: 02-11-2021 | Vizite: 323
Bibliografie
‘Nanozyme’ therapy prevents harmful dental plaque build-up, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/10/211025172130.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum