ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Oftalmologie Oftalmologie Iasi

3 consultatii diferite, 3 rezultate diferite? De ce?

3 consultatii diferite, 3 rezultate diferite? De ce?
Autor: Daniel Amarandei

Principala provocare a opticii medicale este aceea ca trebuie sa corecteze cu niste lentile de dioptrii fixe, niste vicii de refractie dinamice, ale unor lentile naturale, care sunt influentate de functionarea intregului organism. In esenta, chiar daca lentila aleasa pentru portul permanent, investigatia reda statusul oftalmologic de la un anumit moment dat. 

 

Consultatia oftalmologica, mai precis, cea optometrica (-pentru stabilirea dioptriilor) are trei componente principale: Istoricul pacientului, refractia obiectiva si refractia subiectiva. Autorefractometrul (aparatul acela complicat din cabinetele oftalmologice) inregistreaza computerizat o plaja de dioptrii posibile necesare vederii clare. Prin urmare, un miop care poarta in prezent -1,00, sa zicem, poate inregistra pe aparat, o plaja de dioptrii de la -0.75 la - 2.00. Dupa ce computerul stabileste puterile necesare ochiului Dvs., in functie de istoricul Dvs., medicul incearca pe ochelarii de proba, lentilele din intervalul respectiv. In functie de statusul Dvs. de la acel moment, (odihna/colagen in organism/tensiune/etc.), Dvs., dupa probele tuturor lentilelor "probabile", stabiliti ca fiind potrivita o anumita dioptrie din spectrul respectiv, cum ar fi, sa zicem, -1.50. 

 

Daca in Istoricul Dvs. recent se regaseste portul ochelarului de -1.00, care nu mai e foarte performant pentru situatia Dvs. actuala, (nu mai vedeti clar cu el), iar -1.50 pare a fi ideal, medicul va prescrie dioptria de -1,50, bazandu-se pe faptul ca este o crestere fireasca a miopiei. Daca, sa zicem ca identificati ca fiind potrivita lentila de -1.50, dar in prealabil ati purtat -1.75, lentila de -1,50 vi se poate parea mica, prin comparatie, caz in care vi se prescrie dioptria de -1,75. Desi pot parea semnificative, diferentele nu sunt mari, iar motivul pentru care verificarea dioptriilor este efectuata de catre un om si nu de catre un calculator este acela ca toate elementele trebuie imbinate ca un puzzle, din care un "regizor" sa stabileasca formula optima pentru Dvs., coroborand rezultatele computerizate cu refractia subiectiva si cu istoricul lentilelor purtate. 

 

Astfel, rezultatul unei consultatii oftalmologice efectuate in oricare dintre Cabinetele de Optica Medicala din reteaua Platinum este unul pertinent, indiferent de micile diferente care pot aparea. Cei pasionati de fizica din liceu isi pot aduce aminte ca dioptria = 1/metru, prin urmare o diferenta de 0,25 dioptrii intre prescriptii reprezinta pur si simplu o diferenta de 25 de cm al vederii la 10-20m, pentru miopi, ceea ce este oarecum nesemnificativ. Totodata, daca tot vorbim de miopie, mai trebuie facuta o precizare: acest viciu de refractie are o traiectorie ascendenta, pana la varsta presbiopiei. Practic, miopia creste permanent. Daca la un moment dat in istorie, din refractia obiectiva este aleasa din prima purtare o dioptrie mai mare decat cea cu adevarat necesara, adica un maxim, (-2,00 din exemplul anterior), desi pe moment lucrurile pot parea "HD" la distanta, avand in vedere trendul acestui viciu, la urmatoarea refractie dioptriile necesare vor fi mai mari. Asadar, supracorectia (diferenta mai mare de 1-2 dioptrie pentru miopi) nu este neaparat un lucru bun pe termen lung, chiar daca pentru moment, acuitatea vizuala trece de 100% (da, este posibil, efect similar lupei).

 

In cazul hipermetropiei sau al ambliopiei, situatia este similara.

 

Astigmatismul se masoara mai cu seama subiectiv, adica Dvs. stabiliti cand e mai clara vederea, in timp ce specialistul roteste axul cilindrului.

 

Toti acesti parametri sunt usor variabili, datorit dinamicii organismului nostru. Micile diferente pot aparea datorita oboselii, concentratiilor diferite de substante (vitamine, proteine, etc.) din organism din anumite momente si asa mai departe. Pentru a minimiza erorile de prescriptie, toate Cabinetele Platinum pastreaza un istoric al fiecarui pacient, pentru dubla verificare a cresterii dioptriei.

 

Pentru doritori, organizam periodic "Zilele portilor deschise" in care puteti asista la consultatii si la alte procedee pentru explicatii live din domeniul opticii medicale.  

 
Programare