ROmedic Cabinete medicale Iasi Cabinete Optică medicală și optometrie Optică medicală și optometrie Iasi

Lentila de plastic? cum adica!?

Lentila de plastic? cum adica!?
Autor: Daniel Amarandei

Lentilele sunt corpuri optice care au proprietatea de a distorisiona controlat imaginea, cat sa fie potrivita nevoilor dioptrice ale unei persoane. Principala descriere a unei lentile, dpdv fizic, reprezinta alaturarea pe plan sagital (pe profunzime) a doua meniscuri de sfere cu diametre diferite.

 

Complicat tare, nu?

 

Ideea de baza este ca, dioptria si performanta unei lentile sunt date de catre centrarea unei suprafete fata de cealalta. Materialele de confectionat lentile sunt multiple, incepand de la sticla clasica, pana la materiale organice, sau chiar lichide.

 

"Doriti o lentila din sticla sau din plastic?" pare o intrebare care contine si o gluma, avand in vedere ca majoritatea dintre noi am invatat la scoala despre lentile din sticla - si tot de la scoala am invatat ca materialele plastice nu au treaba, generic vorbind, cu lentilele. Nimic mai eronat. 

 

Lentilele din material organic folosite in optica medicala au la baza materiale precum CR39, policarbonat, Trivex sau Hi-flex. Aceste materiale sunt, de fapt, niste polimeri organici extrem de transparenti, care permit tratamente pe care sticla (material mineral), nu le permite dpdv mecanic. 

 

"Doriti o lentila de sticla sau de CR39?" ar fi o intrebare destul de greu inteleasa pentru majoritatea dintre noi. Pentru prescurtare si o intelegere mai clara a diferentei dintre cele doua, este folosit, in mod conventional, termenul de "plastic". Asta nu inseamna nici pe departe ca lentilele Dvs. sunt realizate dintr-un material neperformant. Distingem, asadar, doua categorii de lentile, din material plastic sau mineral, conforme cu rigorile pe care le impune optica medicala. 

 

Avantajele acestor lentile, din material organic, sunt multiple: pe langa faptul ca sunt mult mai rezistente la impactul mecanic, lentilele din material organic admit prelucrari mecanice complexe, precum canalul pentru fir (in cazul ramelor cu semicontur), diblurile pentru ramele "pe capse" si deasemeni, admit tratamente pe care lentilele minerale nu le accepta, sau le accepta diferit. De pilda, o lentila minerala fotocromica de o dioptrie diferita fata de alta se va colora si va avea un timp de reactie diferit fata de lentilele din material plastic, care sunt fotocromice datorita unei pelicule, spre deosebire de un tratament in masa. Totodata, lentila din material organic accepta individualizari pe care lentila de sticla le accepta ori mai greu, ori mai costisitor, dpdv al acuitatii vizuale.

 

Lentilele din "plastic", asadar, sunt cele mai inovative lentile pentru ochelarii Dvs. Sunt foarte putine cazuri in care sticla depaseste lentila din material organic, privita in ansamblu. 

 

Pentru intrebari suplimentare, va invitam in centrele de optica medicala Platinum Optic, ori pe retelele de socializare, sau la telefon!

 
Programare