Plimbările în ritm alert scad riscul de diabet tip 2

©

Autor:

Plimbările în ritm alert scad riscul de diabet tip 2
Un studiu publicat în British Journal of Sports Medicine sugerează că mersul pe jos cu o viteză de 4 km/h sau mai mare este asociat cu un risc semnificativ mai scăzut de diabet de tip 2. Analiza datelor combinate din mai multe studii indică o reducere a riscului de 9% pentru fiecare creștere cu 1 km/h a vitezei de mers.
Cercetătorii au explorat ce viteză de mers pe jos ar fi optimă pentru prevenirea diabetului de tip 2, luând în considerare că numărul global de adulți cu această afecțiune este în creștere și se așteaptă să ajungă la 783 de milioane până în 2045. Mersul pe jos este o activitate fizică simplă și accesibilă, care oferă, de asemenea, beneficii sociale, mentale și fizice.

Au fost analizate 10 studii pe termen lung, publicate între 1999 și 2022, care au inclus perioade de monitorizare de la 3 la 11 ani pentru un total de 508.121 de adulți din SUA, Japonia și Marea Britanie. Rezultatele combinate au arătat că mersul cu o viteză medie sau normală (3-5 km/h) reduce riscul de diabet de tip 2 cu 15%, în timp ce mersul destul de alert (5-6 km/h) reduce riscul cu 24%. Mersul rapid sau striding peste 6 km/h este asociat cu o reducere a riscului de aproximativ 39%.

Cercetătorii recunosc că studiile au prezentat un risc moderat sau serios de părtinire, mai ales datorită ajustărilor inadecvate pentru factorii potențial influenți și modul în care a fost evaluată viteza de mers. Ei menționează și posibilitatea cauzalității inverse, unde participanții cu o viteză de mers mai rapidă ar putea fi mai activi fizic și să aibă o sănătate generală mai bună.

Totuși, există explicații plauzibile pentru aceste descoperiri. Viteza de mers este un indicator important al sănătății generale și al capacității funcționale, iar mersul rapid este asociat cu o mai bună condiție cardiorespiratorie și forță musculară, ambele fiind legate de riscul de diabet. Mersul alert este de asemenea benefic pentru pierderea în greutate, ceea ce îmbunătățește sensibilitatea la insulină.

Concluzia studiului este că mersul alert sau rapid, independent de volumul total al activității fizice sau timpul petrecut mergând pe zi, poate fi asociat cu un risc mai scăzut de diabet de tip 2 la adulți. Astfel, pe lângă strategiile actuale de creștere a timpului total de mers pe jos, ar putea fi rezonabil să se încurajeze oamenii să meargă cu viteze mai mari pentru a crește beneficiile pentru sănătate ale mersului pe jos.

sursa: News Medical

Data actualizare: 30-11-2023 | creare: 30-11-2023 | Vizite: 760
Bibliografie
Brisk walking associated with significantly lower risk of type 2 diabetes, link: https://www.news-medical.net/news/20231128/Brisk-walking-associated-with-significantly-lower-risk-of-type-2-diabetes.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • O dietă bazată pe consumul de fructe reduce riscul de diabet
  • Putem preveni diabetul?
  • Mersul pe jos previne diabetul de tip 2 în rândul adulților în vârstă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum