Pot afecta pesticidele dezvoltarea copiilor?

©

Autor:

Pot afecta pesticidele dezvoltarea copiilor?
Efectele asupra dezvoltării copiilor în urma expunerii la pesticide (substanțe chimice utilizate la scară largă pentru combaterea dăunătorilor din locuințe sau de pe culturile agricole) în uter sunt unele neclare, indică o revizuire a studiilor efectuate în țările cu venituri reduse.
Deși pesticidele sunt mult mai frecvent utilizate în agricultură în țările cu venituri mari, lipsa reglementărilor și a siguranței, utilizarea pesticidelor interzise și modul eronat de manipulare, depozitare, aplicare și de eliminare a pesticidelor în țările cu venituri reduse sporesc semnificativ riscul de expunere a populației la alimente și apă contaminate în aceste țări. Deoarece copiii prezintă cel mai mare risc de expunere, dar și cele mai mari riscuri de complicații în urma expunerii la pesticide, studiile s-au concentrat în general asupra acestora.

Studiile efectuate anterior au produs rezultate contradictorii, unele studii relevând o creștere a riscului de rezultate adverse ale sarcinii în urma expunerii mamelor la pesticide, cât și o creștere a riscului de apariție a unor probleme de dezvoltare în urma expunerii postnatale a copiilor la pesticide. Cu toate acestea, deoarece unele studii au raportat rezultate diferite, există în continuare o accentuată nevoie de studiere a asocierii între dezvoltarea copiilor și expunerea prenatală și postnatală la pesticide. În plus, datele existente până în prezent sunt limitate, fiind cunoscute insuficiente lucruri despre expunerea la pesticide și despre modul de dezvoltare al copiilor în țările cu venituri reduse.

Studiul actual consolidează dovezile cu privire la expunerea la pesticide și dezvoltarea copiilor, fiind prima revizuire sistemică a studiilor privind expunerea la pesticide, atât în uter, cât și în copilărie, a copiilor din țările cu venituri reduse sau moderate. Dintre studiile privind expunerea la pesticidele organofosforice, doar unul a arătat o asociere cu o greutate anormală la naștere.

Factori evaluați ulterior, precum indicele de masă corporală sau înălțimea copilului la 16 luni, nu au fost asociați în mod consecvent cu expunerea la pesticidă, un singur studiu raportând o astfel de asociere, la niveluri crescute de expunere. În consecință, analiza actuală arată că asocierile între expunerea prenatală la pesticide și greutatea la naștere, cât și expunerea postnatală la pesticide și indicele de masă corporală sau înălțimea copilului, nu sunt unele consistente.

sursa: News Medical
foto: David Moreno Hernandez / Shutterstock.com

Data actualizare: 14-09-2022 | creare: 14-09-2022 | Vizite: 225
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înclinația consumatorilor chinezi spre cojile de fructe: cercetătorii examinează valoarea nutrițională și preocupările privind pesticidele
  •