Expunerea la un pesticid comun și cu potențial periculos pentru sănătatea umană, extrem de crescută la nivel global

©

Autor:

Expunerea la un pesticid comun și cu potențial periculos pentru sănătatea umană, extrem de crescută la nivel global
Unul din trei oameni arăta semne de expunere la un pesticid cu potențial periculos pentru sănătatea umană, acidul 2,4-diclorfenoxiacetic (prescurtat 2,4-D), folosit de regulă în agricultură și în tratarea gazonului, arată un amplu studiu.
Cercetătorii au constatat că expunerea umană la pesticidul 2,4-D a crescut pe măsură ce utilizarea în agricultură a substanței chimice a crescut. Studiul ridică îngrijorări cu privire la posibilitatea ca herbicidul, extrem de folosit în agricultură, să provoace probleme de sănătate, în special pentru copiii mici, foarte sensibili la expunerile chimice.

În cadrul studiului au fost utilizate datele a peste 14.000 de persoane, pesticidul fiind căutat în probele de urină ale acestora. Cercetătorii au estimat utilizarea în agricultură a 2,4-D studiind datele publice și private privind utilizarea pesticidelor din 2001 până în 2014. Dintre participanți, aproape 33% aveau niveluri detectabile de 2,4-D în urină. Cercetătorii au descoperit că participanții cu niveluri de urină ale acestui pesticid au trecut de la un nivel scăzut de 17% la începutul studiului în 2001-2002, la un nivel ridicat, de aproape 40%, zece ani mai târziu.

Rezultatele au arătat că expunerea a crescut odată cu creșterea utilizării erbicidului, iar copiii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani au avut cel mai mare risc de a fi expuși la 2,4-D. Totodată, femeile aflate la vârsta fertilă aveau un risc de aproape două ori mai mare de expunere, comparativ cu bărbații din aceeași grupă de vârstă. „Un studiu suplimentar trebuie să determine modul în care expunerea în creștere la 2,4-D afectează sănătatea umană, mai ales atunci când expunerea are loc devreme în viață”, menționează autorul studiului.

Acidul 2,4-diclorfenoxiacetic, dezvoltat în urmă cu mai bine de șapte decenii, a devenit o substanță populară pentru fermierii care doresc să mărească randamentul culturilor. În plus, 2,4-D este folosit în combinație cu alte substanțe de către proprietarii de case care își doresc un gazon curat și verde. Expunerea la niveluri ridicate de acid 2,4-diclorfenoxiacetic a fost asociată cu cancerul și alte probleme de sănătate. Deși oamenii de știință nu știu care ar putea fi impactul expunerii la niveluri mai scăzute de erbicid, ei știu că 2,4-D este un perturbator endocrin, iar studiu actual arată că femeile aflate la vârsta fertilă și copiii prezintă un risc mai mare de expunere.

sursa: News Medical

Data actualizare: 14-02-2022 | creare: 14-02-2022 | Vizite: 316
Bibliografie
Survey shows increase in human exposure to potentially harmful pesticide, link: https://www.news-medical.net/news/20220210/Survey-shows-increase-in-human-exposure-to-potentially-harmful-pesticide.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Înclinația consumatorilor chinezi spre cojile de fructe: cercetătorii examinează valoarea nutrițională și preocupările privind pesticidele
  •