Prezența unei persoane sau a unui avatar virtual poate reduce anxietatea, în situații stresante

©

Autor:

Prezența unei persoane sau a unui avatar virtual poate reduce anxietatea, în situații stresante
În situații neplăcute sau înspăimântătoare, anxietatea poate fi redusă prin „prezența” unei persoane virtuale, în special la femeile anxioase din punct de vedere social, conform concluziilor unui studiu recent, condus de cercetătorii de la Universitatea din Würzburg, în colaborare cu cercetători de la Spitalul Universitar Würzburg și Universitatea Zhengzhou (China).
În timpul studiului, la care au participat peste 200 de persoane, o echipă de cercetători compusă din specialiști din domeniul neuroștiinței, psihologiei și informaticii, a analizat o serie de întrebări, pentru a demonstra dacă și în ce mod poate fi redusă anxietatea socială și dacă există diferențe în ceea ce privește modul în care femeile și bărbați reacționează în situații stresante.

Participanții la studiu au fost expuși la sunete care provoacă frică, alternate cu sunete neutre, fie în compania altei persoane, fie singure. Femeile au avut însoțitoare de sex feminin, în timp ce bărbații au avut însoțitori de sex masculin. Cercetătorii au determinat nivelul răspunsului de anxietate al participanților prin modificări ale conductanței pielii. În plus, participanții au trebuit să evalueze sunetele pe o scară. Seria de experimente a fost însă diferită, datorită unui aspect cheie: un grup de participanți a avut alături o persoană reală alături în timpul experimentului, în timp ce participanții din al doilea grup au finalizat sarcina însoțiți de un avatar, care era o imagine a partenerului real.

Rezultatele studiului arată faptul că persoanele de sex feminin răspund mult mai puternic la sunetele care provoacă frică decât persoanele de sex masculin. De asemenea, prezența unei alte persoane reduce anxietatea, mai ales la femei, în special pentru cele fără tulburare de anxietate socială. În cazul femeilor cu anxietate socială, prezența unei persoane virtuale reduce într-o măsură mai mare stresul.

sursa: News Medical

Data actualizare: 19-01-2022 | creare: 19-01-2022 | Vizite: 285
Bibliografie
'Presence' of a virtual person can reduce anxiety in women, link: https://www.news-medical.net/news/20220117/Presence-of-a-virtual-person-can-reduce-anxiety-in-women.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tehnologia VR, folosită pentru a îmbunătăți controlul motor
  • Realitatea virtuală afectează percepția asupra timpului
  • O echipă de cercetători înregistrează undele cerebrale pentru a investiga „boala cibernetică”
  •