Probioticele ar putea ajuta la un somn mai bun

©

Autor:

Probioticele ar putea ajuta la un somn mai bun
Un nou studiu realizat pe animale arată că probioticele ajută la un somn mai bun și la o mai bună rezistență la stres.
Probioticele sunt compuși care nu se digeră, întâlnindu-se în alimentele bogate în fibre, precum și în unele lactate. Deși nu toate fibrele sunt probiotice, majoritatea alimentelor bogate în fibre prezintă un conținut crescut de probiotice, spre exemplu ceapa, unele cereale integrale, prazul sau anghinarea. Rolul lor este de a ajuta bacteriile benefice precum și în producerea de metaboliți, care la rândul lor, contribuie la funcționarea optimă a creierului. Studiul a fost publicat în revista Scientific Reports.

În America, tulburările de somn afectează peste 70 milioane de persoane iar noul studiul ar putea ajuta la dezvoltarea de noi strategii terapeutice pentru combaterea acestei probleme.

Studiile anterioare au arătat deja că acei cobai care consumau alimente bogate în probiotice aveau un somn NREM mult mai lung. După ce au fost expuși la stres, aceștia au avut și un somn REM mai lung, somnul REM fiind esențial pentru recuperarea după stres.

Studiul actual a fost efectuat pe cobai tineri de sex masculin, care au primit fie mâncare normală, fie alimente bogate în 4 tipuri de probiotice: galactooligozaharide (întâlnite în linte și varză), polidextroză (utilizată deseori ca și îndulcitor), lactoferină (întâlnită în laptele matern) și proteine din lapte (întâlnite în produsele lactate).

Noul studiu a încercat să afle mecanismele prin care probioticele ajută la combaterea stresului. Prin metode de spectrometrie de masă, cercetătorii au analizat probele de scaun ale cobailor, măsurând metaboliții produși de bacterii în timpul digestiei alimentelor. S-a observat că șoriceii cu o dietă probiotică aveau un număr mai mare din multe tipuri de metaboliți, incluzând acizi grași, zaharuri și steroizi, care ar putea influența comportamentul, prin căi de semnalizare de la intestin la creier. Mai mult, s-a mai observat că expunerea la stres producea modificări la nivelul metaboliților. Cobaii cu o alimentație normală prezentau o creștere a precursorului de alopregnanolonă și a ketosteroizilor, metaboliti potențial corelați cu tulburări de somn. La polul opus, cobaii care s-au alimentat cu probiotice nu au prezentat această creștere.

Deși o alimentație bogată în fibre ce conțin probiotice este sănătoasă, nu se știe cu exactitate dacă aceasta poate facilita o calitate mai bună a somnului, ținând cont de faptul că șoriceii au fost hrăniți cu doze foarte mari de probiotice. La momentul actual, se fac studii și la specia umană.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 05-02-2023 | creare: 09-03-2020 | Vizite: 646
Bibliografie
Can't sleep? Prebiotics could help: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/03/200303155658.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Probioticele, benefice pentru memorie și stres
  • Iaurturile din comerț conțin suficiente „bacterii benefice” pentru a avea efecte asupra sănătății?
  • Probioticele NU cresc imunitatea la sugari și copii mici
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum