Care sunt procesele prin care somnul consolidează memoria?

©

Autor:

Care sunt procesele prin care somnul consolidează memoria?
Somnul ne ocupă aproximativ o treime din viață, fiind esențial pentru procesele de învățare și formare a memoriei de lungă durată. Cercetătorii în neuroștiințe din cadrul Universității din California au realizat un studiu prin care au analizat și mecanismele prin care se formează și se consolidează memoria din timpul somnului profund.

Studiul a fost publicat în Journal of Neuroscience.

În timpul somnului profund, creierul de decuplează de la stimulii senzoriali. Cu toate acestea, rămâne activ, prezentând activitate electrică sub formă de unde cu vârfuri ascuțite la nivelul hipocampului (o regiune de la nivelul creierului ce face parte din sistemul limbic și este implicată în procesele de formare și consolidare a memoriei) și unde lente, de amplitudine mare la nivelul cortexului (stratul extern al encefalului). Achizițiile de memorie episodică din timpul zilei sunt inițial stocate în hipocamp și transferate progresiv în timpul somnului în cortex, ca memorie de lungă durată.

Cercetătorii au utilizat un model computațional pentru a stabili o legătură între activitatea electrică a creierului din timpul somnului profund și formarea conexiunilor sinaptice dintre neuroni. Acesta a arătat că oscilațiile lente de la nivelul cortexului sunt influențate de undele de la nivelul hipocampului și determină modificări ale sinapselor în cortex. Aceste sinapse influențează procesele de învățare și memorie din creier, prin asigurarea unei reluări a secvențelor de la neuronii corticali, deci a memoriei specifice.

Impulsurile de la hipocamp, acele unde ascuțite, determină valorile spațiale și temporale ale oscilațiilor lente, informațiile de memorie fiind reluate și întărite, apoi transferate în cortex. Modelul ar putea servi  intervențiilor ulterioare pentru a suprima sau întări procesele de consolidare a memoriei.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 15-04-2016 | creare: 15-04-2016 | Vizite: 1505
Bibliografie
How the brain consolidates memory during deep sleep, link: https://medicalxpress.com/news/2016-04-brain-memory-deep.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Somnul la vârsta a treia
  • Memoria la vârsta a treia
  • Amintirile false
  •