Proceduri medicale pe care le poți face acasă
Autor: Vasiliu Alina
Sfaturile de prim ajutor - în special recomandările care aparțin paramedicilor - se concentrează asupra situațiilor și a procedurilor de urgență. Mai exact, se axează pe modul în care trebuie să reacționezi atunci când apar sângerări severe sau când fluxul respirator se întrerupe.
Deși acestea sfaturi sunt binevenite în cazurile de urgență, cu toate acestea, cele mai multe astfel de procedee medicale scapă din vedere problemele minore care pot fi rezolvate cu ușurință, chiar de pacient, fără a mai fi nevoie să consulte un medic. (1)
Uneori, nu este posibil să ajungi la un medic. Fie din cauza condițiilor meteorologice vitrege sau a distanței sau a altor alți factori care te împieedică să ajungi în cel mai eficient timp la doctor, așa încât, mai jos sunt câteva probleme care pot fi deseori abordate acasă. În multe cazuri, este mai bine să ajungi la un medic, dar când nu poți, din diverse motive, aceste sfaturi, pot fi de folos.
Când un inel este blocat pe deget
Începe prin a tăia o bucată de ață dentară și orientează palma pe care se află inelul în sus. Apoi, introdu un capăt al firului prin inel și ține-l stabil cu degetul mare al palmei pe care este inelul. Ia celălalt capăt al firului și rotește-l în jurul degetului, începând de la inel și deplasându-te spre vârful degetului.
Scopul este să distribui umflătura degetului spre vârful acestuia, reducând suficient de mult din umflătură astfel încât să poată fi scos. Acest truc nu funcționează întotdeauna, dar când se întâmplă, acesta poate salva atât inelul cât și eventuale daune produse degetului. Ai posibilitatea să eviți să utilizezi acesată tehnică dacă ai grijă să scoți orice inel de pe degetul sau mâna rănită, înainte de a se umfla.
Când urechea este înfundată cu ceară
Când ceara de urechi afectează auzul, există un remediu simplu care acționează adesea. Ia o seringă de cauciuc cu un vârf lung și îngust, care este adesea folosit pentru a aspira mucusul din nasul bebelușilor și umple-o cu apă călduță. (Dacă apa este prea rece sau prea caldă, poate provoca amețeli severe.)
Stai în fața chiuvetei. Înfășoară brațul opus urechii în spatele capului și apucă spatele urechii pentru a o trage înapoi. Apoi, poți începe să înclini capul spre chiuvetă și să efectuezi irigarea urechii cu ajutorul seringii. Irigă de două până la patru ori, iar în cazul în care există un disconfort, te poți opri. Dacă nu apare nicio scurgere, atunci poți încerca să mai aștepți un timp și să încerci din nou.
Când ai un neg
Aceștia pot fi înlăturați cu ușurință, fără să trebuiască să ajungi la o farmacie, ci ai nevoie doar de o bandă adezivă. (2)
Înmoaie negul în apă timp de aproximativ 15 minute. Îndepărtează orice exces de piele, deși trebuie să ai grijă să nu provoci sângerări. Taie o bucată de bandă adezivă de dimensiunea negului și las-o pe neg timp de șase zile, înlocuind-o în cazul în care se dezlipește.
După cele șase zile, scoate banda și înmoie din nou aceea zonă, timp în care vei lipi și dezlipi banda adezivă. Continuă să faci acest lucru până când negul va dispărea. Cu toate acestea, dacă negul nu dispare în termen de două luni, această metodă probabil că nu va funcționa pentru tine, astfel încât te poți opri și poți încerca altceva.
Când ai ceva în ochi, dar nu-l poți găsi
Dacă simți că ai un obiect străin în ochi și nu îl poți vedea, acesta poate fi ascuns în pleoapa superioră. Pentru a căuta, ia două tampoane de bumbac curate. Cu un capăt susține pleoapa superioară, în timp ce privești în jos, iar cu celălalt poți căuta care este motivul disconfortului. Dacă nu găsești nimic, atunci problema ar putea fi o zgârietură.
Mușcătură de căpușă
Pentru a scăpa de o căpușă la domiciliu, cel mai bun mod este prin utilizarea unei pensete și a unui ac. Apucă căpușa cu penseta, avînd grijă să o plasezi cât mai aproape de piele și să tragi cu o forță constantă. Urmând acești pași vei împiedica să tragi doar corpul insectei și să lași capul încorporat în piele. (3)
De asemenea, experții spun că metoda populară de a folosi un chibrit fierbinte pentru a scăpa de o căpușă nu este cea mai bună idee, deoarece acest lucru poate cauza pătrunderea căpușelor mai adânc în corp.
Unghii încarnate
Înmoaie partea afectată a picioarelor în apă caldă timp de aproximativ 10 minute, după care usucă și împinge cu ușurință un tampon de bumbac sub marginea colțului de unghie care este afectată. Repetă procesul de înmuiere la fiecare patru până la șase ore. Dacă bumbacul iese, reintrodu-l. Lasă-l sub unghie până când aceasta crește corect. În cazul în care unghia începe să arate mai rău în 24-48 de ore, această tehnică probabil că nu va funcționa și trebuie să consulți un doctor, deoarece zona ar putea deveni infectată. Pentru a preveni problema, în primul rând, taie întotdeauna unghiile de la picioarele drepte. (4)
Când ai o entorsă sau o vânătăie urâtă
Vânătăile și entorsele sunt susceptibile de a cauza umflături. Începe prin a calma zona afectată și folosește gheață pentru timp de aproximativ 10 minute, apoi ia o pauză pentru alte 10 minute, folosind un material între piele și ambalajul cu gheață, pentru a evita contactul direct cu pielea. Creează presiune asupra zonei prin înfășurarea acesteia cu un bandaj elastic - nu atât de strâns încât să împiedice circulația. Securizează rănile astfel încât să nu se miște sau să te rănești în continuare.
Când cineva se sufocă
Iată un scenariu tipic de sufocare: Cineva mănâncă. Dintr-o dată, acesta tace și are o privire panicată pe față. Își poate duce instinctiv mâna la gât. Apoi este momentul pentru manifestarea tensiunii abdominale.
În principal, din motive legale, întrebă mai întâi dacă persoana se sufocă și dacă are nevoie de ajutor. Când dau din cap că da, cere permisiunea de a ajuta.
Plasează-te în spatele persoanei și fă un pumn cu mâna dominantă și plasează partea degetului mare în mijlocul abdomenului persoanei, chiar lângă piept. Pune cealaltă mână peste cea care este deja lipită de abdomen și trage mâinile în sus brusc. Repetă până când persoana se simte mai bine. Dacă persoana devine inconștientă, începe compresiile toracice ca în cazul resuscitării cardio-pulmonare. (5)
Dacă persoana poate tuși, atunci, în general, cel mai bun lucru de făcut este să-i lași să încerce să-și revină pe cont propriu.
Ți-ai lovit degetul mare
Când îți lovești degetul și obții o vânătaie sub unghie, sângele de la vânătaie nu se poate dispersa ca în alte părți ale corpului, așa încât rămâne prins sub unghie. Presiunea se acumulează și uneori există o durere intensă. Veți ști că sângele este cel care provoacă durerea dacă observi un loc întunecat care se dezvoltă sub unghie și există o durere pulsantă care pare să se înrăutățească în aceeași zonă. Pentru a elibera această presiune, poți face o gaură mică în unghie folosind o brichetă, o clemă de hârtie și niște clești.
Îndreaptă clema de hârtie astfel încât să fie într-o singură linie dreaptă. Folosind cleștii, ține clema de hârtie în flacără brichetei până când metalul este roșu. Deplasează rapid clema de hârtie din flacără peste unghie, atingând unghia cu capătul clemei, în mijlocul zonei zdrobite. Pur și simplu atinge repede, în mai puțin de o secundă. Vei ști că o gaură a fost făcută atunci când apare un val de durere urmat de ușurare rapidă, iar sângele se scurge prin unghie. În cazul în care nu reușești din prima, este posibil să reîncălzești cleștele și să repeți până când clește străpunge unghia. (5)
Când sângerezi
Presiunea directă va opri 90% sau chiar mai multe cazuri de sângerare. Găsește un material curat, înfășoară-l și apasă direct pe rană. Țineți-l acolo câteva minute.
Dacă continui să sângerezi profund în timp ce ții presiunea peste rană, este posibil să ai nevoie de un bandaj de compresie, în timp ce cineva sună la 112 sau te va duce în camera de urgență. Dacă sângerezi foarte mult, poți simți o senzație de leșin și trebuie să stai jos sau chiar să te întinzi în timp ce continui să pui presiune peste rană. (7)
În timp ce cunoștințele de prim ajutor sunt excelente pentru tratarea leziunilor și incidentelor mici, nu ezita să căuți ajutor suplimentar dacă situația se înrăutățește. Adresează-te medicului, mergi la un spital sau sună la 112, pentru a primi ajutorul serviciului de urgență.
2. Warts. Url: https://kidshealth.org/en/parents/warts-sheet.html
3. Tick bites: First aid. Url: https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-tick-bites/basics/art-20056671
4. How You Can Prevent and Treat Painful Ingrown Toenails. Url: https://health.clevelandclinic.org/how-you-can-prevent-and-treat-painful-ingrown-toenails/
5. How to help a person who is choking. Url: https://www.redcross.org.uk/first-aid/learn-first-aid/choking
6. When You Can’t Get to a Doctor: 10 Medical Procedures You Can Do at Home. Url: https://www.rd.com/health/conditions/at-home-first-aid/
7. Bleeding. https://www.redcross.org.uk/first-aid/learn-first-aid/bleeding-heavily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni