Durerile lombare - primul ajutor

©

Autor:

Durerile lombare - primul ajutor
Regiunea lombara este alcatuita din vertebre si discuri, oasele sacru si cocis, in partea inferioara, si mai multe grupe musculare si ligamente care leaga peretele toracic de pelvis.
Coloana si musculatura constituie suportul trunchiului si are totodata rolul de a proteja maduva spinarii.

Durerea lombara poate fi produsa de o multitudine de cauze:
 • o intindere sau o rasucire a musculaturii
 • o rasucirea a ligamentelor
 • lezarea unei vertebre
 • lezarea unui disc intervertebral
 • compresiunea unui nerv
 • oboseala

Durerea lombara poate aparea adesea in urma desfasurarii activitatilor sportive.

Leziunea poate fi provocata printr-o miscare repetata de mai multe ori in timp, ca rasucirea din miscarea tipica de golf , o miscare rapida ce exercita forta asupra regiunii lombare, sau o incalzire insuficienta inaintea unei activitati sportive solicitante.

Care sunt simptomele durerii lombare?

Durerea poate avea o gama variata de manifestari, incepand cu durerea surda pana la durerea ascutita la baza spatelui.

Daca este vorba despre o intindere musculara, senzatia initiala poate fi de usoara tractiune in momentul producerii leziunii, care se intensifica apoi in decurs de cateva ore.

Hernierea unui disc poate produce o durere ascutita care face aproape imposibila orice miscare. Lezarea nervului sciatic produce o durere ascutita care iradiaza din regiunea lombara de-a lungul ambelor membre inferioare.

Oboseala musculara la nivelul spatelui, dupa o activitate musculara de durata, se poate manifesta atat prin durere, cat si prin blocarea muschilor in totalitate.

Care sunt primele masuri care trebuie luate?

Consultati medicul specialist imediat daca durerea iradiaza din spate in jos, pe ambele membre inferioare, daca apar amorteli sau furnicaturi la nivelul spatelui sau al picioarelor sau daca apar dificultati la urinare sau la  eliminarea scaunului.

In cazul tensionarilor sau intinderilor musculaturii spatelui: puneti o punga cu gheata imediat dupa producerea leziunii. Tratamentul cu temperaturi scazute previne acumularea de sange sau ser in jurul zonei lezate, prevenind astfel umflarea locala.

In cazurile de oboseala musculara si blocaj la nivel lombar: puneti o compresa calda in regiunea lombara, pentru a ajuta la relaxarea musculaturii spatelui. Senzatia dureroasa poate fi indepartata si prin repaus in pozitia culcat, ceea ce diminueaza presiunea exercitata de greutatea proprie; pozitia de odihna picior peste picior care modifica unghiul sacrului si reduce astfel unghiul lombar este o alta varianta.
De asemenea, o odihna buna peste noapte poate aduce bune rezultate.

Tratamentul durerii lombare este diferit in functie de cauza si de gravitate. Totusi, pentru ameliorarea durerii puteti lua aspirina, ibuprofen sau paracetamol - analgezice și antiinflamatoare ce au rolul de a reduce inflamatia si a diminua durerile.

Cum continuati ingrijirea in cazul tensionarilor sau intinderilor musculare?

Puneti un sac cu gheata deasupra locului dureros cel putin o data la 24 de ore, timp de doua pana la patru zile.
Dupa acest interval, folositi compresele calde cel putin o data pe zi, pana la vindecarea totala a leziunii. Caldura locala ajuta la dilatarea vaselor de sange mici din jurul leziunii, crescand astfel aportul de sange in zona. Sangele aduce nutrienti locali ce contribuie la vindecarea leziunii.

Caldura se aplica numai dupa ce procesul edematos inceteaza, altfel edemul local va creste.

Evitati activitatea fizica pana  cand leziunea s-a vindecat sau pana cand au disparut total durerile.
Durata timpului de vindecare depinde in functie de tipul leziunii si de gravitatea acesteia; poate fi cuprinsa intre trei si sase saptamani sau chiar mai mult.

Odata leziunea vindecata, executati gradual exercitii de intindere a musculaturii spatelui. Folositi o punga cu gheata pentru a preveni edemul regional care poate surveni ulterior, apoi aplicati din nou comprese calde dupa ce edemul s-a redus, pentru a ajuta la relaxarea musculaturii.

Daca se respecta repausul indicat de medic, nu apar leziuni pe termen lung.

Pentru a preveni recidivele, adresati-va unui antrenor de specialitate sau a unui fizioterapeut, pentru efectuarea unor exercitii destinate intaririi musculaturii spatelui si abdomenului. Efectuati exercitii de incalzire a muschilor inainte de inceperea antrenamentului sau exercitiilor sportive. Evitati miscarile bruste care pot leza din nou zona lombara.

Daca durerea nu cedeaza sau daca reapare la acelasi nivel, apelati la ajutor medical de specialitate, intrucat poate fi vorba despre o problema grava care sa necesite tratament complex sau o  interventie chirurgicala.

Data actualizare: 02-04-2014 | creare: 10-10-2012 | Vizite: 49271
Bibliografie
1."Primul ajutor in caz de durere lombara", http://www.medindia.net/patients/Firstaid-backpain.htm
2.'Primul ajutor in durerile lombare", http://www.webmd.com/a-to-z-guides/first-aid-for-low-back-pain-topic-overview
3."Primul ajutor pentru spatele dumneavoastra", http://www.spine-health.com/blog/first-aid-your-back
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Te doare spatele? Nu este din cauza vremii!
 • Dispozitivul care te ajută să îți corectezi postura
 • Tratamentul chiropractic pentru durerile lombare asociat cu ameliorări neînsemnate
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum