Proteinele de origine vegetală ar putea reduce riscul instalării precoce a menopauzei

©

Autor:

Proteinele de origine vegetală ar putea reduce riscul instalării precoce a menopauzei
Consumul unei diete bogate în proteine de origine vegetală – provenite din tofu, paste proteice din leguminoase, leguminoase uscate, nuci – a fost asociat cu un risc mai redus al instalării precoce a menopauzei, comparativ cu aportul proteic majoritar din surse animale. Aceasta a fost concluzia unui studiu publicat recent în American Journal of Epidemiology, realizat în cadrul Universității din Massachusetts în colaborare cu Departamentul de Sănătate Publică al Universității Harvard.

Menopauza constituie o etapă fiziologică în viața unei femei, asemenea pubertății. La majoritatea femeilor aceasta se instalează în jurul vârstei de 51 de ani. (1)
Însă unele femei trec prin această perioadă mult mai devreme: înainte de vârsta de 40 ani (menopauză prematură) sau între 40-45 de ani (menopauză precoce), fenomen asociat cu o creștere a riscului de mortalitate generală, de boli cardiovasculare, neurologice, psihiatrice, osteoporoză etc. Instalarea menopauzei poate fi spontană sau indusă, în urma chimioterapiei sau a îndepărtării chirurgicale a ovarelor. (2)

Citiți mai multe despre menopauză în articol

Potrivit autorilor, cauzele menopauzei precoce nu sunt pe deplin elucidate și înțelese, iar în majoritatea cazurilor, acest diagnostic nu este atribuit particularităților genetice sau autoimunității.
Ei precizează că, spre diferență de celelalte studii care au analizat caracteristicile aportului proteic la femei în raport cu momentul instalării menopauzei, cel de față a fost primul care a examinat această asociere specifică cu menopauza precoce al proteinelor vegetale.

În acest scop au fost utilizate datele culese de la 116,000 femei cu vârste cuprinse între 25 și 42 de ani participante la studiului prospectiv NHS 2 (Nurses's Health Study II) începând cu anul 1989. (3)
Analiza a inclus 85,682 femei la care menopauza s-a instalat precoce în mod fiziologic, fiind excluse cazurile de menopauză timpurie induse de chimioterapie de exemplu sau ca urmare a histerectomiei. (1)
Acestea au fost rugate să declare frecvența cu care consumau o porție individuală dintr-o listă de 131 de alimente, băuturi și suplimente, răspunsurile variind de la „niciodată sau mai puțin de o porție pe lună”, până la „mai mult de 6 porții pe zi”.

Astfel s-a remarcat faptul că femeile al căror consum zilnic de proteine vegetale depășea 6.5% din totalul caloric zilnic au prezentat un risc cu 16% mai mic de instalare a menopauzei, comparativ cu riscul femeilor ce au consumat proteine vegetale reprezentând mai puțin de 4% din ingestia calorică.

De exemplu, dacă apreciem aportul energetic zilnic al unei femei la 2000 de calorii, atunci cele 6.5 procente sunt echivalentele a 3-4 porții (sau 32.5 g) de proteine vegetale provenite din nuci, tofu, cereale pentru micul dejun sau paste proteice.

Rezultatele nu s-au modificat nici atunci când datele au fost ajustate în funcție de statusul de fumătoare, indicele de masă corporală și vârstă.

Concluziile obținute sunt promițătoare și deschid noi direcții de cercetare, în special pentru a stabili dacă proteinele vegetale din soia sau cele provenit din alte surse cu excepția boabelor de soia – din nuci, leguminoase uscate, cereale integrale etc. - au efecte diferite asupra statusului menopauzal.

Cercetătorii afirmă că „o bună înțelegere a asocierii dintre proteinele vegetale din dietă și insuficiența ovariană precoce, ar putea sta la baza unor noi strategii prin care se urmărește modificarea riscului de instalare al menopauzei timpurii și a complicațiilor sale.

Menopauza precoce afectează aproximativ 10% dintre femei, fiind asociată la rândul ei cu multiple comorbidități cardiovasculare, osteoporotice și neurocognitive, de aceea identificarea factorilor dietetici ce pot diminua acest risc este imperios necesară. Citiți și următorul articol pentru a afla despre efectele protective ale lactatelor împotriva menopauzei precoce.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 22-08-2017 | creare: 22-08-2017 | Vizite: 1346
Bibliografie
(1) Early menopause: Eating vegetable protein tied to lower risk, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/318109.php
(2) Premature menopause or early menopause: Long-term health consequences, link: http://www.maturitas.org/article/S0378-5122(09)00264-3/fulltext
(3) Eating more vegetable protein may protect against early menopause. Link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2017-06/uoma-emv062217.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Menopauza si tulburarile psihice
  • Ce este premenopauza - perimenopauza?
  • Sexul la vârsta menopauzei
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum