ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Iași

FOLDIT: jocul online care ajută la descoperirea tratamentului pentru CoViD-19

FOLDIT: jocul online care ajută la descoperirea tratamentului pentru CoViD-19
Autor: FUN-PSI Club

Lumea științifică face apel la comunitatea cercetătorilor amatori pentru a-i ajuta la designul proteinelor care ar putea combate virusul SARS–CoV-2.

Într-un interviu acordat de către Brian Koepnick, omul din spatele proiectului „Foldit”, din cadrul Institutului de Design al Proteinelor al Universității Washington, aflăm despre modul în care lumea s-ar putea implica activ în rezolvarea problemei mondiale ridicată de noul coronavirus.

Astfel, prin intermediul unui joc online, oricare dintre noi ar putea fi creatorul soluției care ar pune capăt amenințării virusului în discuție. Acesta se găsește online în format gratuit și poate fi descărcat și rulat pe dispozitive ca Mac, Linux sau Windows PC.

„Cercetătorii amatori care se vor angaja în competiție pot crea proteine care se pliază de la zero. Plierea proteinelor este un proces fizic prin care un lanț de proteine capătă structura sa naturală tridimensională. Scopul final este descoperirea unei noi molecule proteice cu o funcție aparte” declară Koepnick.

Principala caracteristică a jocului „Foldit” o constituie puzzle-urile sțiințifice. În fiecare săptămână au loc noi provocări care sunt corelate direct cu cercetările făcute în laboratorul Institutului de Design al Proteinelor sau în alte laboratoare din lume. Jucătorii pot contribui la aceste cercetări.

În cazul coronavirusului, se dorește descoperirea unei proteine care să aibă capacitatea de a se lega de spicula coronavirusului, așa numita proteină S, și astfel să prevină recunoașterea și infectarea celulelor umane.

Proiectul „Foldit” va fi util și pe viitor, în prevenția și combaterea mai eficientă a eventualelor provocări pe aceeași temă.

Din această experiență vor beneficia atât cercetătorii, care vor avea de acum o nouă modalitate de a interacționa activ cu publicul larg de iubitor ai știintei, cât și persoanele implicate în joc, care vor înțelege mai bine dificultățile descoperirii unui design terapeutic sau a unui vaccin.

Sursa: Nature
Link catre joc: https://fold.it/

 
Programare