ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Psihoterapie Psihoterapie Iași

Studiu: deficiențele congnitive din copilărie și bolile mentale la adulți

Studiu: deficiențele congnitive din copilărie și bolile mentale la adulți
Autor: Fun-Psi Club

Deficiențele cognitive sunt trăsături esențiale ale tulburărilor mentale și importante în prezicerea prognosticului pe termen lung. Cercetările indică faptul că tiparele individuale ale acestora sunt anterioare tulburărilor mentale specifice.

 

Analizând datele dintr-o cohortă din Marea Britanie formată din 13.988 de indivizi născuți între aprilie 1991 și decembrie 1992, cercetătorii au descoperit o serie de legături cheie și specifice între problemele cognitive din copilărie și problemele de sănătate mintală din viața ulterioară, și anume.

Astfel, deficitul de atenție susținută la copiii de opt ani precede dezvoltarea simptomelor tulburării de tip borderline (BPD) la 11-12 ani și depresie la 17-18 ani.

Dificultățile de inhibiție la copiii de opt ani au fost asociate cu experiențe psihotice la 17-18 ani iar deficitul de memorie de lucru la copiii de 10 ani a fost legat de hipomanie la 22-23 de ani.

Autorul principal al studiului Dr. Isabel Morales-Muñoz, de la Institutul pentru Sănătate Mintală al Universității din Birmingham și Institutul finlandez pentru Sănătate Mentală din Helsinki, afirmă: „Studiul nostru evidențiază impactul potențial al deficitelor cognitive din copilărie asupra mentalului tinerilor sănătate, sugerând asociații specifice cu anumite condiții. Strategiile de prevenire axate pe ameliorarea acestor probleme cognitive specifice ar putea ajuta la reducerea probabilității ca acești copii să dezvolte probleme legate de sănătate mintală în adolescență și la vârsta adultă timpurie.”

 

Studiul reprezintă o premieră în această direcție de cercetare, prin urmărirea subiecților pe o perioadă semnificativă de timp pentru a explora asocieri specifice între deficitele cognitive din copilărie și problemele psihopatologice la tineri.

Deficiențele de atenție susținută la opt ani, asociate cu simptomele BPD la 11-12 ani, sunt în concordanță cu deficiențe similare la pacienții adulți cu BPD, legate de dificultăți de respectare a programelor de terapie.

 

Dovezile anterioare sugerează, de asemenea, o legătură semnificativă între BPD la adulți și simptomele tulburării de hiperactivitate a deficitului de atenție (ADHD) din copilărie – indicând faptul că ADHD ar putea reprezenta un factor de risc pentru BPD.

Studiul susține, de asemenea, teoria că lipsa inhibiției în copilărie precede experiențele psihotice ulterioare, cu o lipsă de control inhibitor comună în tulburările psihotice, cum ar fi schizofrenia.

 

Tulburările mentale sunt printre principalele consumatoare de resurse în sistemele sanitare la nivel global și cel puțin 10% dintre copiii și adolescenții din întreaga lume au o tulburare mentală. 75% dintre tulburările psihice diagnosticate la adulți își au debutul în copilărie și adolescență.

 

Tulburarea bipolară, depresia și psihozele apar frecvent în timpul adolescenței și continuă la vârsta adultă tânără – potențial legate de anomalii în modul în care adolescenții se maturizează cauzate de factori psihosociali, biologici sau de mediu.

 

„Este crucial să se studieze apariția tulburărilor mentale în aceste stadii incipiente și să se evalueze factorii de risc anteriori acestor condiții. Acești factori sunt caracteristici esențiale ale tulburărilor mentale, cum ar fi psihozele și tulburările de dispoziție”, susține co-autorul studiului, profesorul Broome.

 

„Deficiențele funcției cognitive, variind de la scăderea atenției și a memoriei de lucru până la perturbarea cogniției sociale și a limbajului, sunt comune în tulburările psihiatrice. Acestea compromit grav calitatea vieții și ar putea fi anterioare unor condiții grave de sănătate mintală cu câțiva ani „, a comentat profesorul Steven Marwaha.

 
Programare