ROmedic Cabinete medicale Iași Cabinete Psihiatrie Psihiatrie Iași

Reconstrucția unui fragment de cortex cerebral uman, în 3D

Autor: Fun-Psi

Descoperirea permite să înțelegem mai bine structura creierului și deschide calea către investigații asupra funcțiilor cognitive și a bolilor.

 

 

 

Recent, o echipă de cercetători a realizat un avans semnificativ în înțelegerea structurii și funcționării creierului uman prin reconstruirea unui mic fragment de cortex cerebral în 3D, utilizând tehnologii de vârf și algoritmi de inteligență artificială. Acest fragment, cu dimensiunile unui bob de orez, a dezvăluit o complexitate uluitoare, conținând aproximativ 57.000 de celule și aproape 150 de milioane de conexiuni sinaptice.

 

 

Această realizare a fost posibilă datorită colaborării între Universitatea Harvard și Google Research, iar rezultatele au fost publicate în prestigioasa revistă Science. 

 

Pentru a obține această reconstrucție detaliată, echipa a folosit aproximativ 1.400 de terabyte de date, colectate prin microscopie electronică și procesate cu ajutorul algoritmilor avansați de analiză a imaginilor.

 

 

Această descoperire nu numai că ne permite să înțelegem mai bine structura cortexului cerebral uman, ci deschide și calea către investigații mai profunde asupra funcțiilor cognitive complexe și a bolilor cerebrale. Mai mult decât atât, datele și rezultatele acestui studiu au fost puse la dispoziția întregii comunități științifice, facilitând colaborarea și accelerând progresul în acest domeniu de cercetare deosebit de important.

 

 

În plus, această realizare este doar un pas înainte într-o colaborare continuă care vizează realizarea unei hărți detaliate a întregului creier al unui șoarece. Această harta ar trebui să ofere o înțelegere mai profundă a conectivității și funcționării creierului, deși necesită procesarea unei cantități de date de aproximativ 1.000 de ori mai mari decât cele utilizate în acest studiu.

 

 

Este important de subliniat că acest proiect a fost în întregime orientat către beneficiul comunității științifice, cu rezultatele puse la dispoziția tuturor pentru a stimula progresul și colaborarea în cercetarea neuroștiințelor.

 

 

 

 

Imagine: Fragmentul de Cortex Cerebral Reconstruit în 3D (sursă: Cercetare Google & Laboratorul Lichtman/Universitatea Harvard și D. Berger/Universitatea Harvard)

 
Programare