Rapamicina ar putea avea efecte anti-îmbătrânire la oameni

Rapamicina ar putea avea efecte anti-îmbătrânire la oameni

©

Autor:

Rapamicina ar putea avea efecte anti-îmbătrânire la oameni
Rapamicina suprimă răspunsul imun la pacienÈ›ii post-transplant, inhibă dezvoltarea È™i creÈ™terea celulelor maligne, fiind un medicament aprobat în tratamentul cancerului. Totodată, ar putea întârzia îmbătrânirea mamiferelor È™i prelungi durata vieÈ›ii, conform cercetătorilor.
Rapamicina este inhibitor al enzimei TORC1. În experimentele de laborator, aceasta încetineÈ™te declinul cognitiv, îmbătrânirea cardiovasculară, neoplaziile sau alte deficienÈ›e imunologice asociate vârstei. O perioadă scurtă de tratament ar putea avea beneficii considerabile anti-îmbătrânire. Conform participanÈ›ilor la studiu, rapamicina a imbunătățit răspunsurile imune la vârstnici È™i a prelungit durata de viață la animalele de laborator.

Studiul publicat în revista Nature Aging, raportează efectele tratamentului cu rapamicin la muÈ™tele de fructe, pe durate diferite. Cu cât tratamentul începe însă mai târziu, cu atât durata de viață e mai puÈ›in influenÈ›ată.

Mecanismul său de acÈ›iune s-ar putea datora reducerii celulelor stem intestinale după expunerea pe termen scurt la medicament. Celulele stem intestinale se divid activ, contribuie la repararea leziunilor intestinale, dar sunt, totodată, asociate cu displazia intestinală. Expunerea la rapamicină în primele 15 zile de terapie, reduce numărul celulelor stem semnificativ, dar pentru restul tratamentului, activitatea acestora a stagnat.
Rezultatul a fost reducerea schimbării epiteliului intestinal, celulele tratate cu rapamicină fiind prezente în intestin până la vârste înaintate. Intestinul ar fi mai sănătos pe termen lung, cu mai puÈ›ine regiuni displazice.

AÈ™adar, pentru experiment, rapamicina a îmbunătățit calitatea barierei intestinale, oferind o mai bună integritate mucoasei, cu efecte protectoare de lungă durată.

Beneficiile rapamicinei observate la muÈ™te au fost observate È™i la mamifere. Măsurând nivelul sanguin al unor lipopolizaharide din plasma È™oarecilor, au fost găsite dovezi suplimentare prin care rapamicina produce o schimbare pozitivă în intestin. Un număr scăzut de lipopolizaharide în plasmă este corelat cu o creÈ™tere a joncÈ›iunilor mucoasei, deci o barieră intestinală mai puternică, dupa doar È™ase luni de administrare.

Mai mult, o cură scurtă de rapamicină la vârsta adultă poate reactiva memoria rapamicinei, cu posibilitatea reducerii îmbătrânirii de organ. Rapamicina pare a avea efecte geroprotective, cu efecte adverse minime, în funcÈ›ie de durata tratamentului.

sursa: News Medical
foto: Danijela Maksimovic/Shutterstock

Data actualizare: 06-09-2022 | creare: 06-09-2022 | Vizite: 2131
Bibliografie
Less is more: early short-course rapamycin effective in sustained anti-aging effects, link: https://www.news-medical.net/news/20220901/Less-is-more-early-short-course-rapamycin-effective-in-sustained-anti-aging-effects.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Biomarkerii folosiÈ›i în evaluarea beneficiilor terapiilor anti-îmbătrânire pot oferi informaÈ›ii înÈ™elătoare
  • Descoperiri din studii efectuate pe viermii rotunzi pot duce la dezvoltarea unor terapii pentru tulburările asociate cu îmbătrânirea
  • Tratamentele care promit creÈ™terea longevității sunt ineficiente pentru încetinirea îmbătrânirii
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum