Descoperiri din studii efectuate pe viermii rotunzi pot duce la dezvoltarea unor terapii pentru tulburările asociate cu îmbătrânirea

©

Autor:

Descoperiri din studii efectuate pe viermii rotunzi pot duce la dezvoltarea unor terapii pentru tulburările asociate cu îmbătrânirea
Un studiu efectuat pe viermi rotunzi evidențiază o modalitate ce nu a fost descrisă anterior, prin care poate fi obținută o încetinire a îmbătrânirii. Potrivit studiului, declanșarea unor răspunsuri la stres în celulele viermilor rotunzi în vârstă, prin administrarea unei diete bogate în glucoză, poate promova longevitatea. Descoperirile deschid calea dezvoltării unor terapii care ar putea întârzia debutul bolilor asociate cu îmbătrânirea.
Condus de cercetători de la Universitatea Tehnologică Nanyang, studiul și-a propus să descopere ce se întâmplă în organismul viermilor rotunzi în vârstă atunci când sunt supuși la factori externi de stres celular. În acest sens, cercetătorii au oferit o dietă bogată în glucoză unui grup de viermi, pe cere i-au comparat cu un grup de viermi cu o alimentație tipică. Excesul de glucoză este un cunoscut factor de stres celular, deoarece provoacă o acumulare de proteine ​​potențial dăunătoare la nivelul celulelor. Răspunsul la stres declanșat de organism funcționează pentru a restabili echilibrul în celulă.

În studiul actual, cercetătorii au hrănit unii dintre viermi cu o dietă bogată în glucoză în două etape diferite de viață: la vârstă tânără (prima zi de viață) și la o vârstă post-reproductiv (a cincea zi de viață), când viermii nu mai sunt fertili, fiind considerați în vârstă. Simultan, un grup de viermi a fost hrănit cu o dietă normală.

Descoperirile au indicat faptul că dieta bogată în glucoză administrată din a cincea zi de viață poate spori durata de viață a viermilor rotunzi, de la 20 de zile (cu dieta tipică) la 24 de zile (cu dieta bogată în glucoză). În schimb, administrarea aceleiași diete viermilor din prima zi de viață le reduce acestora longevitatea la doar 13 zile. În plus, viermii îmbătrâniți hrăniți cu o dietă bogată în glucoză au fost mai agili și mai energici, comparativ cu viermii cu dietă normală.

Motivul pentru care efectul a fost unul invers la șoarecii tineri este reprezentat de faptul că răspunsul prelungit la stres, determinat de excesul de glucoză, a determinat moartea celulelor. Monitorizările efectuate de cercetători au indicat faptul că unul dintre senzorii de stres responsabili pentru răspunsul la stres (IRE1), a fost mai activ la viermii tineri, comparativ cu viermii în vârstă. Eliminarea genei care codifică senzorii IRE1 a dublat perioada de viață a viermilor hrăniți cu o dietă bogată în glucoză de la vârsta tânără. Descoperirile sugerează că un medicament care reduce activitatea IRE1 ar putea încetini îmbătrânirea celulară și, în consecință, ar putea prelungi durata de viață, menționează autorii.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 25-10-2022 | creare: 25-10-2022 | Vizite: 141
Bibliografie
Manipulating stress response in cells could help slow down aging, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/10/221019090722.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Taurina poate preveni daunele oxidative provocate de îmbătrânire la femei
  • Biomarkerii folosiți în evaluarea beneficiilor terapiilor anti-îmbătrânire pot oferi informații înșelătoare
  • Tratamentele care promit creșterea longevității sunt ineficiente pentru încetinirea îmbătrânirii
  •