Luarea în greutate după renunțarea la fumat

©

Autor:

Luarea în greutate după renunțarea la fumat
Pentru cei care doresc să renunţe la fumat, luarea în greutate este o problemă serioasă, care i-ar putea descuraja în demersul de a avea o viaţă mai sănătoasă.

Este creşterea în greutate de neevitat după renunţarea la fumat?


Fumatul inhibă senzaţia de foame şiare un oarecare efect asupra metabolismului. Atunci când se renunţă la ţigări, metabolismul şi apetitul revin la normal, astfel că poate să apară o creştere în greutate. De asemenea, simţul gustativ şi cel olfactiv se îmbunătăţesc, prin urmare, mâncarea devine mai apetisantă.

Astfel, aportul caloric creşte şi, atât timp cât persoana nu îşi modifică nivelul de activitate fizică, se îngraşă. Se estimează că 80% dintre persoanele care renunţă la fumat se îngraşă, iar media kilogramelor acumulate în primul an este de 5-6. Pe termen lung însă, nu se observă diferenţe sistematice între greutatea corporală a foştilor fumători şi cea a persoanelor care nu au fumat niciodată.

În general, femeile fumătoare tind să aibă o distribuţie a grăsimii corporale similară cu cea masculină, adică să acumuleze grăsime în zona abdominală. Acest lucru reprezintă un factor de risc pentru bolile de inimă, diabetul de tip II, atacul cerebral şi amenință speranța de viață/

După renunţarea la fumat, eventualele kilograme acumulate se redistribuie în zona şoldurilor şi a coapselor, iar cu un stil de viaţă adecvat, se poate ajunge la o greutate potrivită şi a distribuire a masei corporale pe măsură.

Cauzele îngrăşării după renunţarea la fumat sunt legate, aşa cum am menţionat, de creşterea aportului caloric şi de o procesare mai eficientă a energiei.

Mâncând mai mult, foştii fumători reuşesc să facă faţă unor simptome de sevraj, să-şi ţină mâinile ocupate, înlocuind un tabiet cu altul: în loc să fumeze, gusta câte ceva, de obicei snacks-uri hipercalorice şi lipsite de substanţe nutritive.
De asemenea, aceștia pot interpreta senzaţiile date de sevrajul la nicotină ca fiind senzaţii de foame, astfel că mănâncă mai mult. Gustările pot fi privite ca recompense sau surse de confort în depăşirea perioadei de sevraj. Unii fumători obişnuiesc să înlocuiască mesele cu ţigări, astfel că atunci când renunţă la fumat, reîncep să mănânce şi, în consecinţă, aportul caloric creşte.

Recomandări pentru cei care renunţă la fumat

Chiar dacă menținerea unei greutăți normale după renunțarea la fumat poate fi o provocare, ajustând stilul de viață, abandonarea țigărilor aduce numai beneficii.

Iată care sunt indicațiile pentru a invita îngrășarea:

  • Sportul

Implicarea într-o formă de activitate fizică nu numai că arde calorii, ci ajută la diminuarea simptomelor de sevraj. Sportul practicat inteligent este mai util: astfel, antrenamentul cu greutăţi de două ori pe săptămână dezvoltă musculatura, iar muşchii ard în general mai multe calorii decât ţesutul adipos. Oricum, orice formă de mişcare, practicată minim 30 de minute pe zi este benefică pentru controlul greutăţii.

  • Alimentaţia echilibrată

Mai multe legume şi fructe şi mai puţine dulciuri, grăsimi şi alcool reprezintă regulile de bază ale unui regim echilibrat, care scade riscul de a lua în greutate după renunţarea la fumat. Totuşi, o dieta prea strictă reduce rata metabolismului, astfel că rezultatele pot fi sub aşteptări.

  • Gustări sănătoase

Senzaţia de foame între mese poate fi diminuată cu gustări precum iaurtul, fructele sau seminţe crude. Este utilă reducerea tentaţiilor bogate în grăsimi și/sau zahăr: chips-uri, covrigei, batoane de ciocolată, biscuiți.

  • Diferite strategii pentru a face faţă dorinţei de a fuma

Încercați, atunci când simțiți nevoia să fumați:  beți un pahar de apă, numărați în gând, mestecați gumă fără zahăr (atenție totuși la riscul de tulburări gastrice!), gustări hipocalorice etc.

  • Reducerea aportului caloric cu minimum 200 de calorii

Se estimează că aceasta este energia consumată de activitatea de a fuma în sine. Eventual, strategia se poate înlocui cu arderea acestui număr de calorii sau chiar mai mult, prin efectuarea unei activități fizice.

Chiar dacă perspectiva de a pune câteva kilograme este neplăcută, beneficiile renunţării la fumat sunt mult mai importante pentru sănătate. De altfel, un studiu indică faptul că renunţarea la fumat reduce riscul de boli cardiovasculare, chiar dacă persoanele care renunţă iau în greutate.
Prin urmare, chiar dacă pe termen scurt, câteva kilograme în plus sunt descurajante, pe termen lung renunţarea la fumat prelungeşte viaţa persoanei care renunţă şi îmbunătăţeşte semnificativ calitatea traiului acesteia.


Data actualizare: 06-06-2014 | creare: 01-10-2007 | Vizite: 16626
Bibliografie
1. Is weight gain inevitable after you quit smoking? What causes it? Richard D. Hurt, M.D, https://www.mayoclinic.com/health/quit-smoking/AN01437
2, 3, 4. Smoking - weight gain and quitting, https://www.betterhealth.vic.gov.au/bhcv2/bhcarticles.nsf/pages/Smoking_weight_gain_and_quitting
5. You Can Avoid Weight Gain When You Quit Smoking, https://health.howstuffworks.com/wellness/smoking-cessation/avoid-weight-gain-when-you-quit-smoking.htm
6. Quitting smoking benefits outweigh weight gain risk, https://www.nhs.uk/news/2013/03March/Pages/Quitting-smoking-benefits-outweigh-weight-gain-risk.aspx
7. Weight Gain After Quitting Smoking Does Not Negate Health Benefits, https://www.sciencedaily.com/releases/2013/03/130312161201.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Evaluarea dependenței de nicotină
  • Renuntarea la fumat
  • Avantajele renunțării la fumat
  •