Vaccinarea HPV cu doză unică, o potențială intervenție de sănătate publică cu impact global

©

Autor:

Vaccinarea HPV cu doză unică, o potențială intervenție de sănătate publică cu impact global
Un studiu controlat randomizat efectuat pe 2. 275 de femei din Kenya a arătat că o singură doză de vaccin împotriva papilomavirus uman (HPV) a fost foarte eficientă pentru prevenirea unei potențiale infectări, eficacitatea fiind similară cu cea a dozelor multiple. Standardul actual pentru femei este de trei doze. Studiul ar putea accelera ritmul vaccinărilor, oferind speranțe pentru eliminarea în întregime a cancerului de col uterin la nivel global.
În prezent, doar 15% dintre femei sunt vaccinate împotriva HPV, potrivit unei analize publicate în revista Preventive Medicine, care a conturat un curs de acțiune pentru eliminarea bolii. Lansarea unor programe de vaccinare împotriva HPV în țările aflate în curs de dezvoltare s-a confruntat cu o serie de provocări importante, deficitul global de vaccin fiind una dintre acestea. Pentru a-și atinge obiectivul, cel de a vaccina 90% dintre fetele de 15 ani împotriva HPV până în 2030, Organizația Mondială a Sănătății a propus efectuarea unor teste de evaluare a eficacității unui vaccin în doză unică. Studiul actual confirmă faptul că vaccinarea HPV în doză unică este la fel de eficientă ca vaccinarea în doză triplă, așa cum prevede standardul actual.

În cadrul studiului, femeilor cu vârsta cuprinsă între 15 și 20 de ani li s-a repartizat aleatoriu o terapie: 760 au primit un vaccin bivalent care a acoperit două tulpini de HPV (tulpinile 16 și 18, care reprezintă 70% din cazuri), 758 au primit un vaccin nonavalent care a acoperit șapte tulpini de HPV (care reprezintă 90% din cazuri) și 757 au primit un vaccin care protejează împotriva meningitei meningococice. Pentru a fi eligibili, participanții trebuiau să fie activi sexual, să nu aibă mai mult de cinci parteneri pe viață, să fie HIV negativi și să nu aibă antecedente de vaccinare HPV.

După 18 luni, vaccinul bivalent a avut o eficacitate de 97,5% împotriva HPV 16/18, iar vaccinul nonavalent a fost 97,5% eficient împotriva HPV 16/18. Chiar dacă femeile au fost testate pozitiv pentru o tulpină de HPV, vaccinul le-a protejat de alte tulpini ale virusului. „Acest studiu oferă o mare speranță femeilor care trăiesc în țări precum Kenya, care au o povară mare a bolii”, a spus co-investigatorul principal al studiului, dr. Nelly Mugo, cercetător la Centrul de Cercetare Clinică de la Institutul de Cercetare Medicală din Kenya.

sursa: News Medical

Data actualizare: 25-11-2021 | creare: 25-11-2021 | Vizite: 275
Bibliografie
Trial positions single-dose HPV vaccination as a high impact public health intervention, link: https://www.news-medical.net/news/20211120/Trial-positions-single-dose-HPV-vaccination-as-a-high-impact-public-health-intervention.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum să ne protejăm mai mult copiii - vaccinarea antiHPV
  • Vaccinul antiHPV e recomandat și la băieți
  • Eficiență dovedită pe termen lung a vaccinului împotriva cancerului cervical
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum