Reconstrucția în cazul platfusului este eficientă la vârstnici

©

Autor:

Reconstrucția în cazul platfusului este eficientă la vârstnici
Platfusul sau piciorul plat valg este un termen folosit pentru a descrie scăderea înălțimii arcului longitudinal medial al piciorului. Când această deformație apare la adulți, tratamentul este fie de reconstrucție, fie de artrodeză, în funcție de vârstă. În mod obișnuit pacienții tineri suferă o reconstrucție ce oferă un prognostic favorabil și o mobilitate bună pe termen lung, iar pentru cei mai în vârstă se considera ca fiind mai sigură realizarea artrodezei, cu toate că această procedură limitează mișcarea.
Un studiu american a comparat evoluția pacienților peste 65 de ani în urma operației de reconstrucție cu evoluția aceleiași proceduri pentru cei mai tineri, cu scopul de a observa dacă rezultatele obținute sunt mai slabe în cazul vârstnicilor sau dacă aceștia au nevoie de mai multe operații ulterioare.

Studiul a evaluat peste 130 de pacienți, timp de doi ani, cu ajutorul scorului FAOS pentru gleznă și picior calculat pre și post operator. Pacienții au fost împărțiți în trei grupuri, în funcție de vârstă: tineri – sub 45 de ani, în vârstă – între 45 și 65 de ani și bătrâni – peste 65 de ani. Rezultatele nu au arătat nicio diferență a prognosticului între pacienții tineri și cei în vârstă, în plus, pacienții în vârstă nu erau mai expuși decât cei mai tineri riscului de a suferi multiple operații în timp.

Din cauza faptului că nu au existat destule cercetări asupra rezultatelor reconstrucției platfusului la vârstnici, se credea că această procedură are mai multe complicații pentru această categorie de vârstă, însă cu ajutorul acestui studiu s-au observat rezultate pozitive pe termen lung la toate grupele de vârstă.

În concluzie, cercetătorii consideră că aceste dovezi sunt destul de puternice pentru a recomanda operația de reconstrucție pacienților, indiferent de vârstă, însă este nevoie de observația acestora pe o perioadă mai lungă, pentru a obține mai multe date despre acest subiect insuficient investigat.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 23-12-2018 | creare: 29-03-2018 | Vizite: 1316
Bibliografie
Flatfoot reconstruction effective for older patients, study finds, https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180312133042.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum