Alergarea cu picior plat (platfus)

©

Autor:

Alergarea cu picior plat (platfus)
Platfusul sau piciorul plat valg reprezintă o deformație a piciorului și gleznei caracterizată prin absența sau scăderea înălțimii arcului longitudinal medial (arcada piciorului) astfel încât întreaga suprafață a tălpii vine în contact cu solul. Prăbușirea arcadei duce la o deplasare a axului piciorului (spre interior, în valg).
 

Cum afli dacă ai platfus

Există un test foarte simplu: cu tălpile ude călcați pe o foaie de hârtie, apoi evaluați urma pasului:

 

Schema platfus - aspectul arcadei si urma lasata

 

Un medic ortoped poate, de asemenea, să vă confirme diagnosticul și să vă ofere recomandări privind încălțămintea și exerciții pentru întărirea mușchilor piciorului.  
 

Problemele persoanelor cu platfus în timpul alergării (sau mers)

Arcul plantar are rolul de a atenua impactul și de a distribui optim presiunea asupra piciorului la fiecare contact cu solul. Majoritatea persoanelor cu platfus, din cauza absenței (sau insuficienței) arcului plantar, au o distribuție diferită a forței de impact în timpul alergării asupra structurii piciorului, gambei genunchiului și chiar a restului corpului (coloană). La alergări mai lungi, aceștia pot simți dureri în talpă sau în partea interioară a genunchiului ca urmare a hiperpronației.
 

Pantofi de alergare care ajută în caz de picior plat

Pentru persoanele cu platfus sunt recomandați pantofi sport care reduc hiperpronația - din categoria celor ce oferă stabilitate sau control al mișcării (în engleză: for over-pronation, stability, motion control). 
Pantofii ce oferă stabilitate sunt indicați persoanelor cu pronație medie (piciorul plat mediu) pe când cei „motion control” sunt potriviți pentru pronația severă (piciorul plat sever, arcadă absentă).
 
Practic, acești pantofi trebuie să compenseze lipsa arcadei plantare. Ei au o înalțare a tălpii în zona centrală și internă (zona arcadei), iar talpa este mai fermă și rigidă în zona centrală și spre călcâi (se îndoaie doar în zona vârfului).
Pantofi ce ofera stabilitate in platfus

Amortizarea (Cushioning)

Toți pantofii de alergare, neutri sau pentru hiperpronație, au un grad de amortizare în funcție de tehnologia folosită în talpă (gel, spumă, cauciuc). Amortizarea este important, ținând cont că la fiecare pas presiunea exercitată asupra piciorului este de până la 3 ori greutatea corpului. Astfel, o talpă bună protejează piciorul și genunchiul. 
Însă dacă aveți platfus, mai importantă decât amortizarea este stabilitatea - suportul oferit de pantof piciorului cu această deficiență.
 

În concluzie, cum știți ce pantof de alergare să alegeți? 

Căutați în specificații cuvinte pecum: pentru hiperpronație (sau pronație exagerată, „for over-pronation”), oferă stabilitate (stability shoes), controlul mișcării (motion control running shoes).
De asemenea, vă recomand să căutați în Google topuri cu cei mai buni pantofi de alergare pentru picior plat („best running shoes for flat feet”).
 
Branduri precum Asics, Nike, Brooks, Saucony, Mizuno (și altele) au modele dedicate pentru hiperpronație, însă modele dintr-un an pot fi mai reușite decât altele.
După ce v-ați orientat către un model, căutați review-uri cu modelul respectiv, pentru a vedea părerea experților și a comunității de alergători, în special pe problema hiperpronației.

 

Pantofi sport de alergare pentru persoane cu platfus

Un top al pantofilor pentru hiperpronație (platfus) valabil pentru începutul de an 2018:

 • Asics Gel Kayano 24 (scumpi, dar cu multe tehnologii testate în timp)
 • Brooks Adrenaline GTS 17 (pe locul 1 în multe topuri)
 • Saucony Guide 10 (frecvent în top 3)
 • Nike LunarGlide 9 (dacă vreți Nike și aspect minimalist)
 • Asics GT-2000 4 (varianta mai ieftină decât Kayano 24 de la Asics)
 • New Balance 990V4 (dar și modelele 1260v6 sau 870v4)
 • Mizuno Wave Inspire 13
 • New Balance Vongo v2
 • Saucony Omni 16
 • Nike Air Zoom Structure 20
 • ASICS GT 1000 6
 • Brooks Transcend 4

În concluzie, vă recomand să investiți într-o încălțăminte de calitate și potrivită, care să vă ajute în demersul dvs. de a face sport chiar și în condițiile în care suferiți de platfus.
Dacă durerile la picioare, genunchi sau coloană persistă, puteți să vă orientați către alt sport cardiotonic care să nu creeze presiune pe articulații: urcatul scărilor, înot, fitness, dans, etc.

Mult succes! Și mulți pași!

Data actualizare: 06-06-2020 | creare: 30-01-2018 | Vizite: 26091
Bibliografie
Piciorul plat, https://www.nhs.uk/conditions/flat-feet/
Cei mai buni pantofi de alergare pentru piciorul plat, https://runnerclick.com/10-best-running-shoes-flat-feet/
Top 10 pantofi alergare pentru platfus, https://www.runningshoesguru.com/content/the-best-running-shoes-for-flat-feet/
CUm sa-ti alegi pantofii de alergare, https://www.rei.com/learn/expert-advice/trail-running-shoes.html
Cei mai buni 10 pantofi de alergare cu sustinere pentru arcada si hiperpronatie, https://comfortingfootwear.com/best-running-shoes-arch-support-flat-feet/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Programul de alergare la începători
 • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
 • Câte calorii consumi când mergi vs când alergi?
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum