Reducerea consumului de grăsimi îţi poate salva părul

Este deja cunoscut faptul că obezitatea se corelează cu dezvoltarea unor numeroase boli la om. AfecÅ£iunile cardiace, diabetul zaharat ÅŸi altele sunt extrem de frecvente la persoanele obeze. TotuÅŸi, nu se cunoaÅŸte suficient de bine cum anume se produce deteriorarea organelor în contextul obezităţii cronice.
Studiul echipei de la Universitatea Medicală din Tokyo, publicat recent în revista Nature arată cum obezitatea împidică regenerarea celulelor stem foliculare. În mod normal, aceste celule stem se reînnoiescc o dată la fiecare ciclu de creÅŸtere. Pe măsura înaintării în vârstă, ele nu se mai pot înlocui, astfel populaÅ£ia de celule stem foliculare scade, iar părul devine mai fragil. Kilogramele în plus se asociază un risc crescut de alopecie androgenă, însă până în prezent nu s-a ÅŸtiut mecanismul responsabil de această modificare.
„Am comparat expresia genică în celulele stem foliculare de la ÅŸoareci cu dietă bogată în grăsimi ÅŸi de la cei cu dietă standard ÅŸi am urmărit soarta acestor celule după activarea lor. Celulele stem de la ÅŸoarecii hrăniÅ£i cu multe grăsimi s-au transformat în corneocite ÅŸi celule secretoare de sebum. Tot la acest lot s-au observat foliculi mai mici ÅŸi o cădere rapidă a părului. După 4 zile consecutive cu această alimentaÅ£ie în celulele stem foliculare stresul oxidativ a crescut ÅŸi au apărut semnale de diferenÅ£iere epidermală.” afirmă conducătorul studiului, dr. Hironobu Morinaga. „În acest caz se activează semnalizarea prin citokine inflamatorii. Aceste semnale inflamatorii inhibă acÅ£iunea proteinei sonic hedgehog, al cărei mecanism de semnalizare este crucial în regenerarea foliculilor de păr.” adaugă dr. Emi K. Nishimura.
Prin reactivarea semnalizării pe calea proteinei sonic hedgehog salvarea celulelor foliculare ar fi posibilă. Studiul de faţă ar putea deschide calea către dezvoltarea de mijloace de prevenÅ£ie ÅŸi tratament a căderii părului ÅŸi o mai bună înÅ£elegere a bolilor asociate cu obezitatea.
sursa: ScienceDaily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- La unele persoane, bacteria care provoacă acneea promovează de fapt sănătatea pielii
- Povara globală a bolilor dermatologice: acnee vs. cancer de piele
- Melanomul se dezvoltă mai degrabă din alunițe noi, decât din cele existente deja
- Pelicula protectoare pentru piele din ADN ce absoarbe radiațiile UV – viitorul protecției solare?
- Cadere de par normala sau pot interveni cumva sa o opresc?
- Imi cade parul foarte mult si imi este foarte rar
- Unde sa merg pentru un control impotriva caderii parului?
- Cadere de par si sprancene! Senzatie de raceala!
- Imi cade parul rau!
- Imi cade parul exagerat de mult sau este normal?!
- Căderea parului
- Caderea parului
- Imi cade parul
- Imi cade parul, unghiile se rup si ma mananca pielea