Rehab Reformer - tonifiere musculara si corectarea posturii

©

Autor:

Rehab Reformer - tonifiere musculara si corectarea posturii
Advertorial oferit de Clinica Eliade

Cu siguranță ați auzit despre Pilates, acea metodă populară de antrenament cu impact redus care constă în exerciții cu rol în tonifierea bazinului, întărirea spatelui și a coloanei. De obicei, aceste exerciții sunt efectuate pe o salteluță. Există, însă, o tehnică diferită de Pilates, anume acele exerciții care sunt realizate la un dispozitiv denumit Rehab Reformer, care devine din ce în ce mai apreciat. Acest tip de antrenament este ideal pentru persoanele care doresc recuperarea mai rapidă după un traumatism sau acelea care și-au propus să lucreze mai multe grupe decât reușesc pe o saltea Pilates.

Inventatorul Reformer și invenția sa

Una dintre cele mai versatile mașinării de antrenament disponibilă chiar și la ora actuală este Reformer, inventat de Joseph Pilates, fondatorul Pilates. Fie că este folosit pentru a dobândi mai multă forță, pentru îmbunătățirea coordonării sau pentru un plus de flexibilitate, Reformer oferă acces la un program de reabilitare superior calitativ, fiind croit tocmai pentru a oferi sprijin în demersal anevoios al recuperării. Reformer este ca un cadru de pat prevăzut cu o platformă întinsă care merge înainte și înapoi pe un set de roți, dar este acționat de către un instructor cu experiență, care reglează diferitele niveluri de rezistență. Aparatul asistă pe cel care are în plan un tratament Pilates care include folosirea picioarelor sau mâinilor, dar este la fel de important când exercițiile implică respirația diafragmatică, utilă în organizarea posturii prin mișcări coordonate. Grație accesibilității și adaptabilității în funcție de problemele individuale ale celor care îl folosesc, Reformer este un instrument indispensabil în kinetoterapie. Printre avantajele aparatului se numără suportul în corectarea dezechilibrelor posturale și musculare, a scoliozei, a slăbiciunii postpartum, și unul dintre specificurile lui este că lucrează anumite zone ale corpului separat. Astfel, contribuie la îmbunătățirea anduranței, flexibilității și posturii, ceea ce înseamnă de fapt reducerea durerii, un tonus fizic mai crescut și o stare de spirit mai bună.

Impactul asupra corpului

Exercițiile întăresc zona core a corpului, formată din mușchi importanți situați în porțiunea centrală – abdomen, zona lombară, fesieri, care susțin coloana și mențin echilibrul în mișcare și în poziție ortostatică. Aceste aspecte sunt vitale, întrucât o postură bună asigură o funcționare eficientă a organismului în ansamblu, fie că se află sub efort fizic, fie că este pus în alte situații care îl solicită. Mecanismul este că atunci când mușchii core sunt slăbiți, corpul și torso-ul nu au stabilitatea să se deplaseze eficient sau cu forță, iar persoana încearcă să compenseze folosind intensive brațele, picioarele sau mușchii spatelui. La rândul lor, acești mușchi devin suprautilizați și se tensionează, predispunând la probleme posturale sau dureri cronice.

Beneficiile medicale ale Reformer

Reformer permite să te concentrezi pe zone diferite ale corpului pentru a obține rezultatele optime. Deosebit de avantajate sunt persoanele care se află sub tratament de recuperare. Iată câteva dintre beneficiile aparatului.

Versatilitate. Exercițiile sunt efectuate sub atenta supraveghere și ajutorul unui instructor, iar aparatul poate fi folosit în funcție de programul terapeutic recomandat, din pozițiile șezut, în picioare, culcat sau întins pe o parte. Important de menționat că progresele apar și se văd indiferent de afecțiune, traumatism sau disfuncție.

Gama de mișcări. Designul său unic permite clienților să lucreze la îmbunătățirea unei game extinse de mișcări, atât pentru picioare, mâini, cât și trunchi, rezultatele observabile fiind redobândirea forței și a flexibilității la nivelul zonelor lucrate.

Niveluri de forță. Reformer ajută la creșterea forței fără încordare excesivă, avantajele pentru clienții aflați în program de recuperare fiind musculatură puternică pe termen lung în urma folosirii greutății propriului corp.

Ședințe speciale pentru zona core. Exercițiile pentru această zonă au numeroase opțiuni pe care aparatul le oferă. Acestea vin în sprijinul accelerării programului de reabilitare, progresul fiind evident când antrenamentul este efectuat după o intervenție chirurgicală, dar și în urma unei afecțiuni cronice ori acute.

Pe scurt, exercițiile efectuate regulat cu ajutorul Reformer îmbunătățesc flexibilitatea, coordonarea, echilibrul, previn accidentările, contribuie la o distribuție proporțională a greutății printr-o slăbire uniformă și conferă o postură corectă. Aparatul este destinat tuturor grupelor de vârstă, de la adolescenți la vârstnici și tuturor categoriilor, fie că sunt amatori sau sportivi.

Când se văd rezultatele?

Când sunt întrebați astfel, specialiștii preferă să răspundă frecvent cu vorbele lui Joseph Pilates: „După 10 ședințe te vei simți mai bine, după 20, vei arăta mai bine și după 30 vei avea un nou corp.” Dacă programul include 2-3 ședințe pe săptămână, în general, vei observa rezultatele în 10-12 săptămâni, însă, dacă folosești aparatul o singură dată pe săptămână, va dura ceva mai mult până vei putea vedea rezultate concrete. Vestea bună în acest caz este că un studiu recent scoate la iveală faptul că exercițiile efectuate la Reformer o dată pe săptămână pe o perioadă de 10 săptămâni a determinat reducerea riscului de cădere și îmbunătățirea semnificativă a echilibrului static și dinamic la adulții de peste 65 de ani. Un alt studiu a evidențiat că după 12 astfel de ședințe săptămânale, s-au constatat tonifierea musculaturii zonei lombare și a flexibilității umerilor. Alte cercetări sugerează îmbunătățirea conexiunilor minte-corp.

Data actualizare: 10-05-2022 | creare: 10-05-2022 | Vizite: 149
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeasi sectiune: