Remedii pentru pielea uscată

©

Autor:

Remedii pentru pielea uscată

Pielea uscată sau xeroza cutanată apare atunci când nu există suficiente lichide în stratul exterior al pielii. Lăsată netratată poate duce la apariția crăpăturilor și a infecției. Mai jos sunt câteva remedii pentru a ameliora pielea uscată.

Uleiul de floarea-soarelui

Un studiu publicat în 2013 a descoperit că uleiul din semințe de floarea-soarelui îmbunătățește hidratarea atunci când este aplicat pe brațe. (1)

Același studiu a arătat că uleiul de măsline afectează în mod negativ pielea. Cu alte cuvinte nu orice ulei este benefic pentru piele.

Uleiul de cocos

Un alt ulei folosit pentru a reduce din aspectul de piele uscată este uleiul de cocos. O cercetare din 2014 a concluzionat că este eficient pentru pielea uscată similar vaselinei medicale. Ajută la hidratarea pielii și oferă un aspect neted. (2)

Uleiul de cocos conține acizi grași saturați care au efecte emoliente. Acest lucru înseamnă că uleiul de cocos conține grăsimi care acționează ca o barieră hidratantă și umple golurile din pielea uscată, aceasta devenind fină și uniformă. (3, 4)

Fulgii de ovăz

Fulgii de ovăz ajută la ameliorarea pielii uscate. Folosirea de creme hidratante pe bază de fulgi de ovăz sau adăugarea de pudră de ovăz în gelul de duș poate ajuta la hidratarea pielii în profunzime. (5)

Un studiu din 2015 a descoperit că extractul din fulgi de ovăz are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, putând ameliora pielea uscată. (6)

Consumul de lapte

Laptele poate ajuta la calmarea pielii uscate însă nu prin aplicare, ci prin consum. Studiile arată că includerea laptelui în dietă ajută la îmbunătățirea aspectului pielii.

Se pare că fosfolipidele conținute în lapte îmbunătățesc bariera de protecție a pielii în experimentele realizate pe rozătoare.

Sunt necesare mai multe studii pentru efectele la om însă consumul de lapte este benefic în general pentru sănătate astfel că nu ai nimic de pierdut dacă încerci acest remediu. (7, 8)

Mierea

Un studiu din 2012 a concluzionat că mierea poate fi benefică în unele probleme de piele. Aceasta hidratează, grăbește vindecarea și are efect antiinflamator. (9)

Poate fi aplicată direct pe piele. Lasă să acționeze 20-30 de minute apoi clătește pielea cu apă călduță.

Vaselina medicală

Vaselina medicală este folosită de mult timp pentru efectele hidratante. Cercetătorii au descoperit în 2017 că bariera pielii se îmbunătățește după aplicarea vaselinei medicale. (10)

Acest lucru vine în susținerea folosirii vaselinei medicale pentru a trata pielea uscată mai ales în cazul persoanelor vârstnice.

Aloe Vera

Gelul de Aloe Vera ajută la ameliorarea pielii uscate. Pentru efecte de durată după aplicare este indicat să porți șosete sau mănuși. (11)

Este de preferat să aplici înainte de culcare și să lași peste noapte. Dacă ai pielea uscată în altă zonă a corpului, poți aplica, lăsa să acționeze apoi clăti cu apă călduță.

Cum previi reapariția pielii uscate

Există și alte măsuri pe care le poți lua pentru a trata și sau preveni pielea uscată. Mai jos sunt câteva dintre ele: (12)

  • Evită dușurile fierbinți și limitează expunerea la apă la cel mult 10 minute per duș
  • Aplică după duș o cremă sau o loțiune de corp hidratantă
  • Evită săpunurile agresive și optează pentru un săpun pentru piele sensibilă sau un gel de duș fără parfum
  • Evită să expui corpul la substanțe chimice agresive. Expunerea pielii, mai ales a tenului la oțet sau alcool poate agrava pielea uscată și chiar cauza arsuri în unele cazuri
  • Bea cel puțin doi litri de apă pe zi
  • Poartă haine adaptate în funcție de sezon – pe lângă loțiunea pentru protecție UV, poartă mănuși iarna, pentru a preveni uscarea și crăparea pielii
  • Folosește un umidificator – aerul uscat de interior poate afecta pielea sensibilă și agravează mâncărimea. Optarea pentru un umidificator ajută la creșterea umidității din locuință
  • Alege materiale prietenoase cu pielea – fibrele naturale precum bumbacul și mătasea permit pielii să respire. Însă lâna, deși naturală, poate irita chiar și pielea normală. De asemenea, spală hainele cu detergenți fără parfum care nu usucă
  • Folosește balsam de buze – acesta hidratează și menține pielea sensibilă a buzelor fină
  • Poartă mănuși atunci când speli vase, când faci curățenie și când interacționezi cu grăsimi, substanțe chimice și alți compuși vătămători.


Pielea uscată este neplăcută pe termen scurt și pe termen lung, când poate duce la crăpare și chiar infecție. Urmează recomandările din articol, iar pielea uscată se va ameliora semnificativ.


Data actualizare: 13-10-2021 | creare: 13-10-2021 | Vizite: 451
Bibliografie
1. Effect of olive and sunflower seed oil on the adult skin barrier: implications for neonatal skin care, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22995032/
2. A randomized double-blind controlled trial comparing extra virgin coconut oil with mineral oil as a moisturizer for mild to moderate xerosis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15724344/
3. Moisturizers: The Slippery Road, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4885180/
4. Novel antibacterial and emollient effects of coconut and virgin olive oils in adult atopic dermatitis, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19134433/
5. Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25607907/
6. Efficacy and Tolerability of an Oatmeal Moisturizer Containing Colloidal Oatmeal for Dry Skin Conditions: A Post-marketing Study, link: https://www.researchgate.net/publication/326440013_Efficacy_and_Tolerability_of_an_Oatmeal_Moisturizer_Containing_Colloidal_Oatmeal_for_Dry_Skin_Conditions_A_Post-marketing_Study
7. A novel mechanism for improvement of dry skin by dietary milk phospholipids: Effect on epidermal covalently bound ceramides and skin inflammation in hairless mice, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25816721/
8. Phospholipids in Cosmetic Carriers, link: https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-16573-4_6
9. Medicinal and cosmetic uses of Bee’s Honey – A review, link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3611628/
10. Skin cleansing and emolliating for older people: A quasi-experimental pilot study, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28078772/
11. Evaluation of aloe vera gel gloves in the treatment of dry skin associated with occupational exposure, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12548256/
12. Dermatologists' top tips for relieving dry skin, link: https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/dry/dermatologists-tips-relieve-dry-skin
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pielea uscată la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum