Respirație zgomotoasă la bebeluș

©

Autor:

Respirație zgomotoasă la bebeluș

Atunci când sunteți proaspăt părinți, fiecare sunet, gest sau comportament al bebelușului dumneavoastră poate părea copleșitor și înspăimântător. Unul dintre aceste aspecte care poate provoca neliniște este respirația zgomotoasă a bebelușului. Cu toate acestea, în cele mai multe cazuri, acest lucru este complet normal și nu trebuie să vă îngrijoreze. Articolul vă va ajuta să înțelegeți care sunt cauzele care duc la o respirație zgomotoasă a bebelușului, când ar trebui să vă faceți griji și ce puteți face pentru a-l ajuta pe cel mic.

Cauze comune ale respirației zgomotoase la bebeluși:

 • 1. Nasul înfundat: Bebelușii au fosele nazale foarte mici și se pot înfunda ușor cu mucus sau alte particule. Acest lucru poate duce la sunete zgomotoase în timpul respirației. Puteți să utilizați picături cu apă de mare sau ser fiziologic pentru a curăța fosele nazale și să aspirați ușor nasul cu un aspirator nazal special pentru copii.
 • 2. Corp străin: Sugarii tind să ducă în dreptul gurii orice obiect care le iese în cale, fiind modul lor de a cunoaște lumea. Fie că vorbim despre jucării sau despre fragmente de hrană, acestea pot bloca fie pasajele nazale, fie pot fi inhalate, ajungând în tractul respirator inferior (trahee, bronhii). În acest caz, obstrucția cu un corp străin stă la baza respirației zgomotoase și poate pune în pericol viața bebelușului. Dacă suspectați prezența unui corp străin, mergeți imediat la camera de gardă astfel încât cel mic să fie evaluat de un medic.
 • 3. Respirația superficială: Bebelușii tind să respire mai superficial decât adulții, ceea ce duce la sunete mai zgomotoase și ritm mai accelerat. Acest lucru este perfect normal și nu trebuie să vă faceți griji, cu excepția cazului în care bebelușul are dificultăți în a-și menține ritmul respirației sau în cazul în care respirația devine brusc foarte zgomotoasă sau intermitentă.
 • 4. Aerofagie (înghițirea aerului): Uneori, sugarii înghit aer în timp ce mănâncă. Acest lucru poate duce la sunete zgomotoase pe măsură ce aerul iese. Cu toate acestea, și în acest caz, trebuie să vă asigurați că bebelușul nu a înghițit accidental un corp străin.
 • 5. Reflux gastroesofagian: Unii bebeluși pot dezvolta reflux gastroesofagian, o patologie în care conținutul stomacului se întoarce în esofag. Acest lucru poate provoca sunete zgomotoase în timpul hrănirii sau după aceasta, însoțite de regurgitare sau vărsături. (1), (3), (5)

 

Pe lângă respirația zgomotoasă comună la bebeluși, un alt aspect important este wheezing-ul, care poate fi legat de infecții, alergii sau astm bronșic. Wheezing-ul constă în sunetele șuierătoare sau fluierătoare emise în timpul respirației, de regulă în timpul expirului și poate indica o obstrucție în căile respiratorii inferioare. (2), (4)

 

Stridorul reprezintă un alt sunet anormal, similar cu un șuierat sau un fluierat, care poate să apară în timpul respirației bebelușului, de regulă în timpul inspirului. Stridorul este rezultatul unei obstrucții parțiale sau complete a căilor respiratorii, cum ar fi laringele sau traheea. Anomaliile congenitale ale laringelui includ stenoza laringiană (îngustarea laringelui), malformații ale corzilor vocale sau alte probleme structurale. Aceste anomalii pot duce la stridor și dificultăți respiratorii, care necesită adesea evaluare medicală de specialitate, uneori chiar și intervenție chirurgicală.

 

Diferența principală între wheezing și stridor este legată de momentul în care se produce sunetul (în timpul expirului pentru wheezing și în timpul inspirului pentru stridor) și de localizare (în plămâni pentru wheezing și în laringe sau trahee pentru stridor). Ambele semne pot indica probleme respiratorii și necesită evaluare medicală pentru a determina cauza subiacentă și pentru a stabili un plan de tratament corespunzător. (2), (4)

 

Când să vă faceți griji:

Deși respirația zgomotoasă este adesea normală la bebeluși, există câteva semne care ar trebui să vă alarmeze și să vă îndrepte spre ajutor medical:

 • 1. Dificultatea în respirație: Dacă bebelușul are dificultăți semnificative în a respira, cu perioade de pauză prelungită sau dacă prezintă cianoză (pielea devine palidă-albastruie), sunteți în prezența unei situații de urgență. Prezentați-va imediat la camera de gardă sau sunați la 112.
 • 2. Respirație rapidă și intermitentă: Dacă bebelușul dumneavoastră are o respirație rapidă, superficială și intermitentă, ar putea fi semnul unei infecții respiratorii sau alte probleme de sănătate. Consultați medicul pediatru. (1)

 

Cum să gestionați respirația zgomotoasă la bebeluși:

În majoritatea cazurilor, respirația zgomotoasă la bebeluși este normală și nu necesită intervenție medicală. Cu toate acestea, puteți încerca următoarele pentru a ajuta la ameliorarea simptomelor:

 • 1. Curățați nasul: Utilizați picături cu apă de mare sau ser fiziologic și un aspirator nazal pentru a elibera fosele nazale înfundate ale bebelușului. Dacă suspectați prezența unui corp străin nazal, nu încercați să-l îndepărtați singuri și prezentați-vă la un medic ORL (otorinolaringolog).
 • 2. Păstrați un mediu umed: Utilizați un umidificator pentru a menține nivelul de umiditate din cameră la un nivel confortabil. Aerul uscat poate agrava respirația zgomotoasă.
 • 3. Mențineți bebelușul în poziție verticală: Dacă sunetele zgomotoase sunt cauzate de reflux, menținerea bebelușului în poziție verticală după ce îl hrăniți poate fi de ajutor.
 • 4. Consultați medicul: Dacă sunetele zgomotoase persistă sau se însoțesc și de alte simptome (febră, tuse, cianoză), nu ezitați să vă adresați medicului pediatru pentru o evaluare completă. Dacă există suspiciuni cu privire la un corp străin nazal sau laringo-traheal, este important să vă prezentați de urgență la o cameră de gardă ORL. (5)


În concluzie, respirația zgomotoasă la bebeluși poate avea multiple cauze. Este important să fiți conștienți de semnele care ar putea indica o problemă mai serioasă și să căutați ajutor medical atunci când este necesar. În majoritatea cazurilor, sunetele zgomotoase vor dispărea pe măsură ce bebelușul crește.


Data actualizare: 02-06-2024 | creare: 27-09-2023 | Vizite: 2498
Bibliografie
1. Panitch HB. Wheezing and lower airway obstruction. In: A practical guide to pediatric respiratory disease, Schidlow D, Smith D (Eds), Mosby, St. Louis. p.39.
2. De Baets F, De Schutter I, Aarts C, et al. Malacia, inflammation and bronchoalveolar lavage culture in children with persistent respiratory symptoms. Eur Respir J 2012; 39:392.
3. Celedón JC, Litonjua AA, Ryan L, et al. Bottle feeding in the bed or crib before sleep time and wheezing in early childhood. Pediatrics 2002; 110:e77.
4. Maturo S, Hill C, Bunting G, et al. Pediatric paradoxical vocal-fold motion: presentation and natural history. Pediatrics 2011; 128:e1443.
5. Mellis C. Respiratory noises: how useful are they clinically? Pediatr Clin North Am 2009; 56:1.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: