Rețeaua de canalizare - o poartă spre pandemia cu noul coronavirus

©

Autor:

Rețeaua de canalizare - o poartă spre pandemia cu noul coronavirus
Cel puțin două studii au dezvăluit prezența noului coronavirus în canalizarea din Franța și din Australia. (1) (2)
Studiul european a implicat testarea unor probe din canalizarea pariziană timp de o lună pe parcursul căreia cercetătorii au observat o creșterea și o descreștere a concentrației noului coronavirus care a corespuns evoluției pandemiei din regiune. Deși au mai existat mărturii că apa de canalizare conține urme de coronavirus, studiul actual este primul care poate detecta mai rapidă a creșterii cazurilor doar pe baza probelor luate din canalizare decât prin explozia clinică. Oamenii de știință cred că monitorizarea continuă a canalizărilor poate ajuta la detectarea din timp a semnelor unei noi pandemiei sau a extinderii ariei chiar înainte de creșterea numărului de cazuri în spitale. (3)

Canalizarea oferă indicii de acest fel deoarece colectează urina și materiile fecale eliminate și de oamenii infectați. Odată eliminat din corp, virusul se degradează rapid. O concentrație mai mare a noului coronavirus din canalizare indică, spun cercetătorii, un număr mai mare de infecții.

Pentru a ajunge la aceste rezultate, echipa de oameni de știință a colectat probe din canalizarea din cinci zone ale Parisului de două ori pe săptămână între 5 martie și 7 aprilie. Au descoperit o concentrație record a ARN-ul viral cu câteva zile înainte de 10 martie, prima zi în care Parisul a avut multiple decese pe fondul pandemiei COVID-19. Concentrația a continuat să crească cu câteva zile înainte de creșterea masivă a numărului de infecții și de decese. Un avantaj major al acestei forme inedite de testare este că poate detecta prezența virusului chiar și la nivelul părților din populație asimptomatice.

Pentru a-și susține teza, cercetătorii au oferit pe post de exemplu cazul Israelului unde testarea canalizării a ajutat la ținerea sub control a unei epidemii de poliomielită (cauzată de poliovirus) chiar înainte de apariția cazurilor clinice. (4)

În mod similar, un studiu australian a testat canalizarea din Brisbane, un oraș de peste 600.000 de oameni, în lunile martie și aprilie. Cercetătorii au descoperit fragmente de RNA de SARS-CoV2 în apa netratată de canalizare. (5)

Se speră, ca prin aceste studii, să se detecteze zonele geografice unde infecțiile sunt mai numeroase fără a fi nevoie să fie testate toate persoanele.

Surse: Sciencemag, The Verge

Data actualizare: 27-04-2020 | creare: 27-04-2020 | Vizite: 463
Bibliografie
1. Sewer systems are a window into the coronavirus pandemic, https://www.theverge.com/2020/4/20/21227995/sewage-wastewater-poop-coronavirus-survellience-biobot
2. Coronavirus found in Paris sewage points to early warning system, https://www.sciencemag.org/news/2020/04/coronavirus-found-paris-sewage-points-early-warning-system
3. Time course quantitative detection of SARS-CoV-2 in Parisian wastewaters correlates with COVID-19 confirmed cases, https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.12.20062679v1
4. Epidemiology of the silent polio outbreak in Rahat, Israel, based on modeling of environmental surveillance data, https://www.pnas.org/content/115/45/E10625
5. First confirmed detection of SARS-CoV-2 in untreated wastewater in Australia: A proof of concept for the wastewater surveillance of COVID-19 in the community, https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0048969720322816
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Posibilă răspândire la nivel global a infecției cu noul Coronavirus
  • Noi cercetări estimează evoluția epidemiei cu coronavirus
  • Numărul de persoane infectate cu coronavirus în China crește uluitor după modificarea metodei de numărare
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum