Rinoplastie pentru barbati

©

Autor:

Rinoplastie pentru barbati
Rinoplastia, interventia chirurgicala estetica a nasului a devenit foarte populara si printre barbati,  datorita faptului ca poate modifica si remodela conturul si profilul nasului, o sursa de jena si de sfiala pentru multi barbati.

Rinoplastia trebuie sa tina seama de anumite particularitati, atunci cand este efectuata la barbati. Cel mai important este ca rezultatul sa se incadreze in ansamblul fetei si sa pastreze caracteristici masculine, fara a fi prea rotunjit sau subtiat. Un avantaj destul de important este ca, spre deosebire de rinoplastiile „la feminin”, micile deviații de sept sunt acceptate mai usor, prin urmare „perfecțiunea” e mai ușor de atins decât în cazul doamnelor și domnișoarelor.

Motive specific masculine pentru apelul la rinoplastie

Barbatii apeleaza de regula la rinoplastie pentru a capata mai multa incredere in propria persoana, fapt care le poate inlesni succesul social si profesional. Unii domni au chiar o imagine exacta a profilului ideal: un nas puternic, drept, estetic, in armonie cu structura osoasa a fetei.

Un rol in intensificarea rinoplastiilor  efectuate de barbati il are si progresul tehnologic, care a usurat interventia chirurgicala si i-a oferit noi dimensiuni. Astazi, prin rinoplastie nu se mai intelege doar reductia dimensiunilor nasului, ci si marirea lui, daca este necesar, cat si remodelarea.

Tehnicile pentru rinoplastia de augmentare (marire) au fost perfectionate, astfel incat vizibilitatea grefelor de aditie este redusa spre nula, iar proiectia nasului este mai previzibila. De asemenea, medicii se folosesc de proiectarea computerizata a imaginii pacientului, cu posibilele modificari in urma interventiei si cu rezultate optime.

In aceste conditii, chirurgia de remodelare a nasului nu se mai aplica doar pentru barbatii cu un nas mare, ci si pentru cei al caror nas este incovoiat, mic, largit, lung, bulbos sau imperfect, din cauza unor traume, accidente sau defecte congenitale, ori probleme respiratorii cauzate de obstructionarea cailor nazale.

Barbatii au in general un stil de viata mai activ decat femeile. Luand in considerare si faptul ca nasul este elementul central al fetei, riscul de produce ale unor vatamari este mai mare la barbati decat la femei, atat in cadrul activitatilor zilnice cat si in cadrul unor activitati sportive mai agresive, competitive (box, fotbal etc).

Anumite deformari ale nasului, printre care si deviatia de sept poate fi rezultatul unor „incaierari” din adolescenta sau a unor cazaturi din copilarie, care pe langa aspectul inestetic, afecteaza functiile nazale.


Devierea de sept este o afectiune frecvent intalnita, ce poate determina dificultati respiratorii grave. Aceasta poate fi mostenita sau dobandita, odata cu inaintarea in varsta. O alta cauza a obstructionarii cailor nazale este si slabirea structurii osteocartilaginoase, ce determina flaciditatea varfului nazal pe masura ce imbatranim. In timp ce sportul poate remodela corpul si oferi un tonus muscular bun, aspectul imbatranit al nasului nu poate fi corectat decat prin rinoplastie.

Barbatii cu un aspect mai feminin al nasului apeleaza la rinoplastie pentru a remodela varful nasului si marimea acestuia. In schimb, cei care au un aspect mai larg al nasului, cu varful bulbos sau  cu denivelari atipice, doresc o rafinare a trasaturilor.

In timp ce femeile sunt preocuapte mai mult de marimea nasului, barbatii sunt preocupati mai mult de forma acestuia (in ceea ce priveste rezultatele rinoplastiei).

Din toata pleiada de motivatii, cele mai frecvente nemultumiri ale barbatilor in ceea ce priveste aspectul nasului sunt: marimea, supradenivelarea dorsala, rotunjimea varfului nazal, flaciditatea varfului nazal si blocarea cailor nazale.

Rinoplastia pentru barbati - diferente

Estetica faciala masculina impune anumite diferente substantiale in rezultatele unei rinoplastii (desi tehnicile nu variaza in functie de sexe). In general, comparativ cu femeile, urmatoarele trasaturi sunt considerate specific masculine, si deci dorite de barbati in rezultatul final:

 • un unghi nazofrontal mai acut (unghiul format de frunte si nas, din profil – specific masculin, are intre 115- 130 de grade)
 • un unghi nazolabial mai profund (unghiul format de nas si buza superioara vazut din profil – de obicei, intre 90 si 120 grade, in cazul barbatilor)
 • un profil mai drept
 • o punte nazala mai inalta, mai puternica (este acceptata chiar si o usoara denivelare)
 • un varf mai bine definit, unghiular
 • un nas mai lung
 • o proiectie mai buna a nasului (gradul in care varful nasului tinde sa iasa in exterior)


In plus, mai exista si alti factori ce trebuie luati in considerare in ceea ce priveste estetica nazala masculina:

barbatii tind sa aiba cartilaje si oase mai grele, mai puternice (mai putin flexibile)
tenul barbatesc este mai dens, mai gros (mai putin flexibil in modelare si redrapare)

Aceste caracteristici influenteaza atat timpul operator cat si cel de recuperare (mai lent).

Atunci cand rinoplastia presupune si remodelarea tesutului osos este necesara, rinoplastia se complica, deoarece oasele masculine sunt mai dure si mai casabile, iar experienta operatorie este mai traumatica, tumefierea va fi mai pronuntata si exista un risc mai mare de spargere a a unor vase de sange.

Forma ideala a nasului masculin este mai degraba un concept estetic ce depinde de perceptia fiecaruia asupra frumusetii. Nu poate fi totul redus la linii si calcule matematice in raport cu trasaturile ideale „arhitecturale” ale unui chip perfect.

Candidati eligibili pentru rinoplastie

In ce conditii pot apela barbatii la rinoplastie?

 • trebuie sa aiba minimum 16 ani impliniti, pentru ca in aceasta perioada se finalizeaza procesul de crestere si dezvoltare a nasului.
 • motivatia trebuie sa fie una realista si obiectiva: imbunatiarea formei nasului nu obtinerea unui contur perfect.
 • sunt nemultumiti de forma nasului, in raport cu structura fetei
 • au suferit traume, accidente sau defecte congenitale la nivelul nasului

Adesea, chirurgul recomanda si alte proceduri estetice pentru a oferi o schimbare mai accentuata a trasaturilor si echilibrului facial : lifting-ul facial sau implanturile mentoniere.

In ceea ce priveste alegerea medicului chirurg, barbatii au criterii mai dure de selectie si aceasta deoarece:

 • psihologia masculina difera de psihologia feminina si este necesara o abordare diferita a interventiei, iar medicul tebuie sa aiba suficienta experienta practica in a opera barbati (in general, dar si particular pentru rinoplastie)
 • procentul de solicitare a unei rinoplastii secundare este mai mare la barbati decat la femei, datorita insatisfactiei produse de rezultatele rinoplastiei initiale (interventiile multiple cresc riscul de feminizare a aspectului nasului)
 • uneori chiar si reducerea minimala a unei denivelari dorsale poate imbunatati semnificativ aspectul unui nas masculin, daca se aplica tehnicile corespunzator

Riscurile specifice rinoplastiei pentru barbati

In general riscurile aferente rinoplastiei sunt aceleasi, atat pentru femei cat si pentru barbati. Factorii care le diferenteaza sunt taria si inflexibilitatea structurilor osteocartilaginoase si densitatea pielii;  gradul de traumatizare a tesuturilor este mai mare in cazul barbatilor. Tumefierea si sangerarea pot fi mai intense, pentru ca vascularizarea faciala e mai intensa la barbati.

Date tehnice privind operatia de rinoplastie:

Anestezia: locala sau generala, dupa caz.
Operatia se realizeaza ambulatoriu.
Incizia : Abordare endonazala sau deschisa a tehnicii de corectie nazala; se prefera rinoplastia inchisa, desi face mai dificil accesul chirurgului la structurile nazale interne.
Timp operator: 1-3 ore.
Perioada de recuperare: 2-3 saptamani, pana la revenirea la activitatile obisnuite (mai rapida in cazul abordarii tehnicii endonazale).

Data actualizare: 19-02-2019 | creare: 20-11-2009 | Vizite: 12733
Bibliografie
Rinoplastia - specificatii pentru interventia de corectie a nasului pentru barbati
https://www.shahfacialplastics.com/male%20rhinoplasty.html
Rinoplastia pentru barbati
https://newyorkcitymalenosesurgery.blogspot.com/2009/10/rhinoplasty-for-men.html
Diferente in abordare arinoplastiei pentru barbati si pentru femei
https://www.therhinoplastycenter.com/QuestionDifferenceMenVsWomen.htm
Rinoplastia -considerente pentru barbati
https://www.docshop.com/education/cosmetic/face/rhinoplasty/male
Ghidul barbatului pentru rinoplastie
https://www.guysguidetoplasticsurgery.com/Cosmetic_Surgical_Procedures/Nose_Reshaping.htm
rinoplastia pentru barbati
https://www.usefulrhinoplastyinformation.com/rhinoplasty-for-men.php
Rinocorectia pentru barbati
https://www.healthcentre.org.uk/cosmetic-surgery/rhinoplasty-men.html
Barbatii si chirugia estetica a nasului
https://www.lookingyourbest.com/articles/newsandarticles/man-and-nose-surgery
Rinoplastia " masculina "
https://www.rhinoplastysurgery.co.uk/nose-surgery-for-men.php
Cum este diferita interventia de corectie a nasului pentru barbati de interventia pentru femei?
https://www.realself.com/question/How-is-rhinoplasty-surgery-different-in-men-vs-women
Beneficiile babratilor in urma unei rinoplastii
https://edu.udym.com/benefits-of-rhinoplasty-for-men/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Estetica masculina
 • Estetica masculina vs estetica feminina - diferente majore in abordarea procedurilor estetice
 • Marirea penisului
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum