Risc crescut de complicații la gravidele cu astm

©

Autor:

Risc crescut de complicații la gravidele cu astm
Femeile cu astm suferă mult mai frecvent de preeclampsie și au un risc crescut ca nou-născutul să aibă o greutate mai mică pentru vârsta gestațională la naștere. Iar acestea, dar și alte complicații care pot să apară pe parcursul sarcinii sau la naștere nu pot fi explicate în totalitate doar de factorii ereditari sau de mediu, potrivit unui studiu publicat în The Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice.

Astmul este o afecțiune comună a căilor respiratorii caracterizată prin inflamația cronică a mucoasei bronhiilor și îngustarea progresivă a acestora, ce au drept consecințe apariția simptomelor respiratorii precum: respirația șuierătoare (weezing), tusea, senzația de constricție a toracelui.

Citiți mai multe informații despre astm. 

În Suedia 8-10 % dintre femeile aflate la vârstă reproductivă suferă de astm. Utilizând datele din registrele medicale naționale ale femeilor din Suedia, cercetătorii din cadrul Institului Karolinska au putut analiza relația dintre astm și sarcină, respectiv evoluția sarcinii și a nașterii. Peste 700,000 de femei incluse în studiu au născut aproape 1 milion de copii în intervalul 2001-2013. 10% dintre bebeluși au fost născuți de o femeie cu astm.

4% dintre femeile însărcinate dezvoltă preeclampsie, iar noi am descoperit că riscul de preeclampsie este de 17% mai mare la femeile cu astm, comparativ cu femeile fără acest diagnostic”, afirmă investigatorul principal Dr. Gustaf Rejnö, obstetrician și doctorand în cadrul Institutuli Karolinska, Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică Medicală.

Aflați mai multe informații despre cauzele și factorii de risc pentru preeclampsie. 

Mai mult decât atât, șansele de a naște un bebeluș cu subgreutate, de a avea o naștere vaginală instrumentată, de a naște prin cezariană, respectiv de a a avea o durată mai scurtă a sarcinii, au fost cu mult mai mari în rândul femeilor cu astm.

Pentru a afla dacă aceste complicații pot fi atribuite factorilor ereditari sau genetici, cercetătorii au identificat surorile și verișoarele care nu sufereau de astm, ale femeilor implicate în studiu, și care au născut în aceeași perioadă. Datele obținute de la cele două grupuri au fost comparate pentru a se stabili dacă există corelații între astmul matern și complicațiile din sarcină și din timpul nașterii.

Potrivit rezultatelor s-ar părea că astmul per se este cel care contribuie la apariția complicațiilor pe durata sarcinii, respectiv la naștere”, punctează Rejnö. „Acest lucru ar putea însemna un singur lucru: un bun control al astmului la femeile gravide ar putea reduce incidența complicațiilor.

Sursa: News-Medical.Net

Data actualizare: 05-10-2017 | creare: 05-10-2017 | Vizite: 1221
Bibliografie
Asthma linked to increased risk of complications during pregnancy and childbirth, link: https://www.news-medical.net/news/20171004/Asthma-linked-to-increased-risk-of-complications-during-pregnancy-and-childbirth.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Plantele medicinale și sarcina
  • Exercițiile de aerobic pot reduce simptomele astmului
  • Astmul
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum