Exercițiile de aerobic pot reduce simptomele astmului

©

Autor:

Exercițiile de aerobic pot reduce simptomele astmului

Exercițiile de aerobic, de două ori pe săptămână, îmbunătățesc hiperreactivitatea bronșică la adulții care suferă de astm moderat sau sever, conform unui studiu publicat în Thorax.

Rezultatele sugerează că exercițiul fizic ar putea fi adăugat terapiei farmacologice.

De obicei, pacienții cu astm nu fac efort fizic pentru a evita declanșarea simptomelor, dar formele severe de hiperreactivitate bronșică au fost corelate cu lipsa efortului fizic.

În cadrul acestui studiu au fost recrutați 58 de pacienți cu astm sever sau moderat, care nu făceau exerciții fizice în mod regulat. Au fost împărțiți în două grupuri, primind diferite tipuri de exerciții: sesiuni de respirație yoga sau același exercițiu alături de 35 de minute de alergare pe covorul rulant, de două ori pe săptămână. Dintre toți pacienții incluși în studiu, 18 din grupul celor care au efectuat exerciții fizice și 19 din grupul de control au terminat programul de 12 săptămâni într-o stare de sănătate suficient de bună pentru a putea face testul de provocare bronșică.

Hiperreactivitatea bronșică s-a îmbunătățiti în grupul celor care au efectuat exerciții fizice, în sensul că au putut tolera o doză dublă din agentul declanșator până la apariția simptomelor. În grupul de control nu a existat nicio schimbare în ceea ce privește hiperreactivitatea bronșică. Cu toate acestea, controlul simptomelor astmului nu a fost diferit între cele două grupuri (inclusiv numărul de zile fără simptome). În plus cercetătorii au testat nivelul a cinci citokine, implicate în inflamația căilor aeriene. Două dintre acestea au fost în cantitate mai mică în grupul care a efectuat exerciții fizice.

Același grup a raportat, de asemenea, o îmbunătățire a calității vieții. Cercetătorii consideră că exercițiile fizice pot fi mai benefice pentru unii pacienți față de alții. Un răspuns mai bun se înregistrează de obicei la cei cu o inflamație mai ridicată la nivelul căilor aeriene și un control mai slab al simptomelor astmului.

 

Sursa: Medscape


Data actualizare: 19-06-2015 | creare: 19-06-2015 | Vizite: 2980
Bibliografie
Aerobic Exercise Improved Some Asthma Symptoms, link: https://www.medscape.com/viewarticle/846464
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de paracetamol în timpul sarcinii crește riscul copilului de a dezvolta astm
  • Un dispozitiv care ar putea preîntâmpina atacurile de astm
  • Suplimentele de Omega-3 în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de astm la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum