Riscul scăzut de mortalitate la bătrânețe - datorat mai degrabă familiei, decât prietenilor

©

Autor:

Riscul scăzut de mortalitate la bătrânețe - datorat mai degrabă familiei, decât prietenilor
Se știe deja că este foarte benefic pentru persoanele în vârstă să fie înconjurate de prieteni și familie. Singurătatea, în schimb, este asociată cu riscul crescut de depresie, boli cardiace, și altele. Potrivit unui nou studiu însă, se pare că longevitatea se datorează doar apropierii de familie.

Cercetătorii de la universitatea din Toronto au descoperit că persoanele în vârstă care au aproape mai mulți membri ai familiei au un risc mai scăzut de deces, dar nu s-a putut stabili aceeași legătură de reducere a riscului cu prietenii apropiați. Concluziile studiului au fost prezentate la întâlnirea asociației sociologice americane - 111th Annual Meeting of the American Sociological Association (ASA) - din Washington.

Pentru cercetare s-au folosit datele proiectului de studiu al populației National Social Life, Health, and Aging Project (NSHAP), desfășurat în două etape: în anii 2005/2006 și 2010/2011. Acesta este un sondaj la nivel național, ce evaluează factorii ce influențează starea de sănătate a persoanelor de vârsta a treia.

În prima etapă participanții cu vârste 57-85 ani au trebuit să enumere până la cinci persoane care le sunt cel mai apropiate, să spună ce relație au cu aceste persoane și cât de apropiate se simt de fiecare dintre ele. Riscul de mortalitate a participanților a fost evaluat în etapa a doua a sondajului.

Toți participanții erau căsătoriți, aveau o stare de sănătate bună și sentimentul de singurătate era destul de scăzut.

Rezultatele studiului au arătat că participanții care au spus că se simt foarte propiați de persoane care nu fac parte din familie aveau un risc de deces în următorii cinci ani de 6%, iar cei care au declarat că nu se simt foarte apropiați de familie aveau un risc de deces de 14%. Participanții care au enumerat mai mulți membri ai familiei decât prieteni în lista persoanelor cel mai apropiate aveau un risc scăzut de deces în următorii cinci ani, indiferent de cât de apropiați se simțeau de aceștia.

Cercetătorii au mai descoperit că a fi căsătorit, a face parte dintr-un grup social mare, a participa activ la viața socială și a te simți apropiat emoțional de prieteni sunt factori la fel de importanți pentru reducerea riscului de deces la vârstnici. Surpriza a fost faptul ca mariajul are un efect benefic chiar dacă cei doi nu au o relație tocmai bună.

Sursa: Medical News Today

Data actualizare: 25-08-2016 | creare: 25-08-2016 | Vizite: 1253
Bibliografie
1. Family, not friends, lowers death risk in older age, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/312466.php
2. Relationships with family members, but not friends, decrease likelihood of death, link: https://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-08/asa-rwf081616.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Un nou studiu face legătura între activitatea fizică la vârstnici și integritatea materiei albe din creier
  • Apelul la emoții precum entuziasmul și furia este o tactică de convingere esențială utilizată de escrocii care păcălesc bătrânii
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum