Rolul crucial al dietei și exercițiilor fizice în prevenirea bolilor netransmisibile

©

Autor:

Rolul crucial al dietei și exercițiilor fizice în prevenirea bolilor netransmisibile
Impactul unui stil de viață sănătos asupra sănătății de-a lungul vieții este subiectul unui editorial recent publicat în jurnalul Nutrients de către cercetătorii din Spania. Studiul cercetătorilor subliniază importanța modificării comportamentelor în ceea ce privește dieta și exercițiile fizice în reducerea riscului de boli netransmisibile, precum bolile cardiovasculare și diabetul.
În ultimele decenii, accesul la alimente nesănătoase și sedentarismul au devenit tot mai prevalente în societatea modernă, indiferent de vârstă. Prin urmare, este crucial să se promoveze și să se mențină modele alimentare sănătoase și niveluri adecvate de activitate fizică. Cercetările evidențiază că adoptarea unui stil de viață sănătos în ceea ce privește dieta și exercițiile fizice poate reduce semnificativ riscul de apariție a bolilor netransmisibile.

Dieta adecvată joacă un rol esențial în menținerea sănătății pe termen lung. Un aport nutritiv echilibrat, care să includă o varietate de alimente, precum fructe, legume, cereale integrale și proteine de calitate, poate contribui la prevenirea multor afecțiuni cronice. De asemenea, limitarea consumului de alimente procesate, bogate în grăsimi saturate, zahăr și sare, poate reduce riscul dezvoltării bolilor cardiovasculare și diabetului.

Studiul arată, de asemenea, faptul că exercițiile fizice regulate au, în mod similar cu dieta, un impact semnificativ asupra sănătății umane. Activitatea fizică nu numai că ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătoase, dar și întărește sistemul cardiovascular, crește densitatea osoasă, îmbunătățește sistemul imunitar și sporește bunăstarea mentală. Indiferent de vârstă, un program de exerciții fizice adaptat nevoilor individuale poate avea un efect benefic în prevenirea bolilor netransmisibile.

În ciuda cunoștințelor actuale, mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin interacțiunea dintre exercițiile fizice și dieta în reducerea riscului de boli netransmisibile. De exemplu, este important să se determine ce tipuri de exerciții fizice sunt cele mai eficiente în prevenirea anumitor afecțiuni și cum poate fi optimizată dieta în combinație cu activitatea fizică. Cu toate acestea, studiul actual evidențiază importanța adoptării unui stil de viață sănătos pentru reducerea riscului de boli netransmisibile, precum bolile cardiovasculare și diabetul.

sursa: News Medical
foto: 279photoStudio/Shutterstock.com

Data actualizare: 06-06-2023 | creare: 06-06-2023 | Vizite: 247
Bibliografie
Impact of healthy diet and exercise, and their interplay, on the risk of non-communicable diseases throughout a lifespan, link: https://www.news-medical.net/news/20230601/Impact-of-healthy-diet-and-exercise-and-their-interplay-on-the-risk-of-non-communicable-diseases-throughout-a-lifespan.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!