Romania, pe primul loc in Europa de Est la cancer

Data publicării: 02-02-2007

Tumorile sanilor si ale colului uterin ucid sute de femei

 

Cancerul reprezinta a doua cauza de deces a romanilor dupa bolile cardiovasculare. Romania se situeaza pe primul loc in Europa de Est la incidenta cancerului de col uterin, cu peste 30 la suta de mii de locuitori. Urmeaza Polonia - 24,8, apoi Bulgaria cu 24,4, Slovacia cu 23,6, Ungaria cu 20, Ucraina cu 18,8. Daca in Europa de Est mortalitatea prin acest cancer este de 10,9 la suta de mii de locuitori, Romania este in top, cu 18,4, fiind urmata de Bulgaria, Polonia si Ungaria. In ceea ce priveste cancerul de ovare, intre tarile Europei de Est, Romania ocupa locul trei cu o incidenta de 13,2 la suta de mii de locuitori, dupa Ungaria (19,4) si Polonia (18).
Tot mai multe femei din Timis ajung la medicii radioterapeuti pentru tratamentul cancerului de col uterin si cancer la san. Medicii spun ca motivele pentru care femeile ajung la varste tot mai fragede pe mana oncologilor sunt debutul precoce al vietii sexuale, numarul mare de parteneri, dar si infectiile cu papilomavirus. Pe locurile urmatoare se afla cancerul bronhopulmonar, urmat de cel in sfera ORL si de tumorile cerebrale. Seful sectiei Radioterapie de la Spitalul Municipal din Timisoara, dr. Sorin Dema, a declarat ca la sectia pe care o conduce se afla in tratament, de ani de zile, circa 100 de pacienti, iar programarile se fac cu aproape doua luni inainte.
“Este o crestere a bolilor de cancer care ne da de gandit, dar nu consider ca este alarmanta. In anul 2000 aveam inregistrati la radioterapie aproape 800 de pacienti, acum numarul trece de 1.300”, a precizat Dema. In evidenta Clinicii de Oncologie, insa, au fost inregistrate peste 13.000 de persoane afectate oncologic. Numarul este mult prea mare pentru o cladire degradata, cu aparatura care a implinit trei decenii. “Avem un aparat rusesc care functioneaza din 1978. De patru ani merge non-stop, cu exceptia zilelor de sambata si duminica, ceea ce nu este normal. Aici sunt tratati si bolnavii din judetele Arad, Hunedoara, Caras-Severin si Mehedinti. Daca s-ar lucra in regim de opt ore, ar trebui sa facem programari pentru luna august”, a mai spus medicul. Cu sprijinul clubului Lion’s, care a organizat anul trecut o strangere de fonduri, prin care s-au strans 80.000 lei noi, se va cumpara o noua pastila radioactiva de cobalt, necesara aparatului rusesc. Pastila trebuie schimbata din 5 in 5 ani, dar oricum trebuie luata in considerare si oprirea aparatului, din cauza uzurii prea mari. Totusi, din punctul sau de vedere, cea mai mare problema nu este cea a aparaturii, ci starea cladirii in care functioneaza. “Nu am avut parte de prea mult ajutor. Primaria Timisoara a refacut fatada cladirii, care este monument istoric, dar in interior lucrurile au ramas la fel”, a afirmat seful sectiei Radioterapie. Dema afirma ca cele 12 centre similare din tara sunt mult prea putine pentru numarul mare de pacienti si ca ar mai fi nevoie lejer de inca alte 10 sectii.

 

Prea tarziu la medic

 

Cancerul mamar este cea mai frecventa forma la femei si reprezinta aproximativ 29% din cazurile nou diagnosticate. Acest tip de tumori reprezinta prima cauza de deces la femeile cu varste mai mici de 55 de ani. Romancele cu tumori la san se prezinta tarziu la medic. Boala deja se afla in stadii avansate, sansele de vindecare sunt mici, iar tratamentul devine doar paliativ. “Neoplasmul mamar reprezinta prima imbolnavire prin cancer la femei. Incidenta este de 56,84 la 100.000 de locuitori si mortalitatea este de peste 39 la 100.000 de locuitori”, a declarat prof. dr. Rodica Anghel, sefa Comisiei de Oncologie din cadrul Ministerului Sanatatii si sef sectie Radioterapie II - Institutul de Oncologie Bucuresti. Cancerul de col uterin reprezinta din nou o problema nerezolvata. Si aici statisticile sunt tragice. In 2005 incidenta a fost de aproape 30 la 100.000 de locuitori. Mortalitatea prin aceasta boala a fost in 2002 de 15,6 la 100.000 de locuitori, iar in 2005 la peste 16 la 100.000 de locuitori. “Scaderea eficientei depistarii precoce s-a produs ca urmare a abandonarii la un moment dat a programului de screening in cancerul de col uterin”, a mai precizat prof. Anghel.

 

Aparate uzate si defecte

 

Aparatele de radioterapie nu fac fata numarului mare de cazuri care se prezinta la centrele de oncologie. Unele sunt depasite, altele se strica. Conform Ministerului Sanatatii, la Spitalul Judetean Iasi, Spitalul Judetean Galati, Spitalul Judetean Bacau si Spitalul Judetean Oradea aparatura nu se afla in stare de functionare. Ministerul Sanatatii precizeaza ca repararea acestor aparate este foarte costisitoare, pretul pentru un aparat vechi poate fi de peste 500.000 de euro. Ministerul Sanatatii a subliniat ca, pentru acest an, va analiza posibilitatea unor investitii in aceasta aparatura. In momentul de fata, curieterapia se efectueaza la Institutul Oncologic Cluj, Spitalul Municipal Timisoara, Institutul Oncologic Bucuresti; telecobaltoterapia (Spitalul Judetean Oradea, Spitalul Judetean Brasov, Spitalul Judetean Constanta, Sp. Judetean Galati, Sp. Judetean Baia Mare, Spitalul Judetean Sibiu, Institutul Fundeni Bucuresti, Spitalul Judetean Craiova, Spitalul Judetean Timisoara); acceleratoare (Spitalul Judetean Craiova, Spitalul Judetean Iasi, Spitalul Judetean Mures, Spitalul Municipal Timisoara).

 

Depistare precoce

 

Dr. Mihai Bacanu, medic primar oncologie, Spitalul Clinic “Sf. Maria”
Cancer de san:
Autopalparea (prima masura de preventie)
Ecografia (pentru femeile pana in 30 de ani)
Mamografia - o data la 2-3 ani (la persoanele intre 40 si 65 de ani cu risc)
La unele centre, mamografia este contra cost, la altele - gratuita, in functie de plafonul primit de la casa de asigurari de sanatate
Cancer de col uterin:
Testul Babes-Papanicolau (cel putin o data la doi ani pentru femeile trecute de 30 de ani)
Colposcopia (in cazul unor suspiciuni)

 

Influenta nivelului de trai

 

“Se estimeaza ca in SUA una din 10 femei va dezvolta un neoplasm mamar pe parcursul vietii. Incidenta acestei neoplazii creste cu aproximativ 1% pe an, iar aceasta crestere este vizibila mai ales la populatia cu un risc mai mic de a face aceasta boala. Riscul de a dezvolta un neoplasm mamar se coreleaza pozitiv cu nivelul de trai”, a mai spus prof. dr. Rodica Anghel.

 

Mai putine decese in alte tari

 

Numarul de cazuri de cancer mamar se dubleaza la fiecare 10 ani pana la menopauza. In Romania, tumoarea la san are doua varfuri de incidenta: unul la 45-50 de ani si altul la 60-65 de ani. “Desi incidenta cancerului de san in tarile dezvoltate a crescut in cursul ultimelor decenii, mortalitatea prin aceasta boala a scazut semnificativ, scadere ce este considerata de experti ca datorandu-se detectarii precoce si tratamentelor eficace. Supravietuirea la cinci ani depinde puternic de stadiul bolii, fiind de 100% in stadiul zero si 16% pentru ultimul stadiu”, a subliniat profesor Rodica Anghel.

 

Alina Sabou, Ioana Georgescu

Sursa: Romania Libera, 02-02-2007, Vizualizari 5098
 Agentia Nationala de Presa Agerpres Stirile medicale sunt furnizate de Agentia Nationala de Presa "Agerpres", partenerul nostru pe sectiunea de Noutati si Stiri medicale.