S-a descoperit un tipar al îmbătrânirii la nivelul creierului

©

Autor: Redacția ROmedic

S-a descoperit un tipar al îmbătrânirii la nivelul creierului
Cum îmbătrânește creierul?
Este o întrebare încă de actualitate și de mare interes pentru lumea științifică, în principal din cauza „izolării” acestuia de alte sisteme ale organismului.

Într-o cercetare publicată în revista Science, oamenii de știință au observat că există un anumit „tipar” ce ar putea să fie acea verigă care lipsea în înțelegerea legăturii dintre înaintarea în vârstă și declinul cognitiv.

Până în urmă cu un deceniu, se credea că bariera hematocefalică previne acțiunea distructivă a celulelor imunitare din sânge asupra țesutului cerebral.
De fapt, alte studii au arătat că sistemul imunitar joacă un rol important în recuperarea creierului după o traumă și în menținerea funcției cerebrale la parametri optimi.

Această interacțiune dintre creier și sistemul imunitar se realizează prin intermediul unei bariere cu o interfață unică, la nivelul creierului: plexul coroid.

Plexul coroid, crede Michal Schwartz, conducătorul cercetării, „acționează ca o telecomandă care activează acțiunea sistemului imunitar asupra activității cerebrale”.
Acest tipar este important pentru menținerea abilităților cognitive și în regenerarea celulară a creierului.

Scwartz mai afirmă că declinul cognitiv nu este legat numai de vârsta biologică a unei persoane, ci și de „vârsta imunologică”.

Autorii studiului cred că această descoperire ar putea sta, în viitor, la baza unor tratamente ce încetinesc sau chiar stopează deprecierea funcției cognitive la persoanele în vârstă.

Sursa: Science, citată de Medical Xpress

Data actualizare: 02-10-2014 | creare: 02-10-2014 | Vizite: 2266
Bibliografie
1 - Scientists identify signature of aging in the brain, link: https://medicalxpress.com/news/2014-09-scientists-signature-aging-brain.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Luteina susține sănătatea mentală și inteligența persoanelor în vârstă
  • Consumul de băuturi răcoritoare îndulcite afectează sănătatea creierului
  • Care este legătura dintre sănătatea inimii și a creierului?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum