S-a descoperit un tratament in utero ce poate inversa formarea palatoschizisului (gură de lup)

©

Autor:

S-a descoperit un tratament in utero ce poate inversa formarea palatoschizisului (gură de lup)
Cercetătorii de la Universitatea din Utah au elucidat traiectoria moleculară responsabilă pentru formarea palatoschizisului (gură de lup) și au identificat un tratament ce poate fi aplicat in utero, pentru a inversa acest efect, la puii de șoareci. Descoperirile ar putea duce la realizarea unui tratament care să prevină această anomalie congenitală la oameni.

palatoschizis sau despicătura vălului palatin este unul dintre cele mai întâlnite defecte congenitale, afectând unul din 2.651 de nou-născuți din Statele Unite. Malformația apare în momentul în care, pe parcursul dezvoltării intrauterine, țesuturile osoase din cerul gurii bebelușului nu se unesc și cerul gurii rămâne despicat. Copiii născuți cu această anomalie necesită o intervenție chirurgicală reconstructivă, precum și tratamente complexe pe întreg parcursul vieții.

Înițial, cercetătorii au investigat țesutul dentar, pentru a clarifica rolul a două gene - PAX 9 și Wnt - în formarea dinților. În mod neașteptat însă, cercetările au dezvăluit modul în care interacțiunea între aceste două gene într-un moment critic în dezvoltarea fetală duce la creșterea și fuzionarea palatului.

La fel ca la oameni, la șoarecii cărora le lipsește gena PAX9 nu li se fuzionează cele două părți ale palatului. În plus, la acești șoareci s-a descoperit o creștere a două gene - Dkk1 și Dkk2 - care blochează semnalul genei Wnt. Cercetătorii au corectat aceste anomalii administrând un tratament farmacologic ce inhibă genele Dkk. Tratamentul a fost administrat intravenos, mamei, în perioada gestațională de inițiere și continuare a formării palatului.

Tratamentul administrat a inversat formarea palatoschizisului. Medicamentul a blocat genele Dkk și a restaurat semnalul genei Wnt. În urma monitorizării mamelor și puilor timp de 18 luni, nu s-au descoperit efecte adverse ale acestui tratament.

Până la aplicarea tratamentului la feții umani, sunt necesare mai multe cercetări și studii care să verifice siguranța medicamentului pentru oameni.

Sursa: News Medical

Data actualizare: 15-09-2017 | creare: 15-09-2017 | Vizite: 1255
Bibliografie
Researchers identify new in-utero treatment to reverse cleft palate in mouse models, link: https://www.news-medical.net/news/20170913/Researchers-identify-new-in-utero-treatment-to-reverse-cleft-palate-in-mouse-models.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum