Schimbarea metodei contraceptive
Autor: Redacția ROmedic
Daca intentionati sa schimbati metoda contraceptiva pe care o folositi in prezent, trebuie sa luati in calcul ca ati putea avea nevoie de masuri suplimentare de precautie.
Care sunt recomandarile, in functie de metoda prezenta si metoda pentru care doriti sa optati:
De la contraceptive numai cu progestativ (POP), la contraceptive orale combinate (COC)
Daca utilizarea contraceptivelor numai cu progerstativ a fost facuta corect, se poate incepe imediat dupa utilizarea contraceptivelor orale combinate.
In cazul in care a fost utilizat un contraceptiv injectabil, femeia poate incepe utilizarea COC in momentul in care i s-ar fi administrat urmatoarea injectie.
De la o metoda nehormonala (alta decat dispozitivul intrauterin), la contraceptive orale combinate (COC)
In cazul in care se doreste trecerea de la o metoda nehormonala, de bariera (prezervativ, spermicide, diafragma, cupola cervicala), utilizarea contraceptivelor orale combinate se poate face in primele 5 zile dupa inceperea menstruatiei.
Administrarea se poate face si mai tarziu de aceasta data, numai in cazul in care femeia este sigura ca nu este insarcinata. In acest caz insa, va trebui sa foloseasca o metoda suplimentara de contraceptie, dupa inceperea administarii COC.
De la sterilet (dispozitiv intrauterin), la contraceptive orale combinate (COC)
Dispozitivul intrauterin poate fi extras la menstruatie, iar femeia poate incepe administrarea anticonceptionalelor combinate in primele 5 zile ale ciclului menstrual.
In cazul in care se stie cu exactitate ca nu exista o sarcina, administrarea poate incepe oricand.
Daca insa au avut loc contacte sexuale in prezentul ciclu menstrual si au trecut mai mult de 5 zile de la inceperea menstruatiei, se recomanda ca steriletul sa fie extras la viitoarea menstruatie.
Daca nu au avut loc contacte sexuale in prezentul ciclu menstrual si au trecut mai mult de 5 zile de la inceperea menstruatiei, fie se vor evita contactele sexuale timp de 7 zile, fie se va folosi o metoda suplimentara de protectie.
Daca femeia nu are cicluri regulate sau este amenoreica, poate incepe sa ia contraceptive orale combinate COC ca si in celelalte situatii de amenoree.
De la o alta metoda hormonala, la contraceptive numai cu progestativ (POP)
Daca utilizarea metodei hormonale anterioare a fost corecta, se poate incepe administrarea de contraceptive numai cu progestativ imediat.
In cazul in care a fost utilizat un contraceptiv injectabil, femeia poate incepe utilizarea POP in momentul in care i s-ar fi administrat urmatoarea injectie.
De la o metoda nehormonala (alta decat steriletul) la contraceptivele numai cu progestativ (POP)
Administrarea contraceptivelor numai cu progestativ se face, de preferat, in primele 5 zile de menstruatie sau in orice moment, daca femeia stie cu siguranta ca nu este insarcinata.
In cazul in care au trecut mai mult de 5 zile de la inceperea menstruatiei, e recomandata fie evitarea contactelor sexuale, fie utilizarea unei masuri suplimentare de protectie, in urmatoarele 2 zile.
Trecerea de la dispozitivul intrauterin la contraceptivele numai cu progestativ (POP)
Dispozitivul intrauterin poate fi extras la menstruatie, iar administrarea contraceptivelor POP se poate face in primele 5 zile ale ciclului menstrual, sau oricand, daca femeia este sigura ca nu e insarcinata.
Daca au avut loc contacte sexuale in prezentul ciclu menstrual si au trecut mai mult de 5 zile de la inceperea menstruatiei, se recomanda ca steriletul sa fie extras la viitoarea menstruatie.
In cazul in care nu au avut loc contacte sexuale in prezentul ciclu menstrual si au trecut mai mult de 5 zile de la inceperea menstruatiei, ea va trebui sa evite contactele sexuale, sau sa se protejeze suplimentar in urmatoarele 2 zile.
Daca femeia nu are cicluri regulate sau este amenoreica, poate incepe administrarea contraceptivelor numai cu progestativ ca si in celelalte situatii de amenoree.
Trecerea de la o alta metoda hormonala la contraceptiv injectabil
Daca metoda anterioara a fost utilizata corect si consecvent sau daca femeia stie ca nu este insarcinata, contraceptivul injectabil poate fi utilizat imediat.
Trecerea de la o alta metoda la dispozitv intrauterin cu cupru
Daca femeia stie cu certitudine ca nu este insarcinata, dispozitivul intrauterin poate fi inserat oricand, fara a fi nevoie de protectie suplimentara.
De la o alta metoda nehormonala, la inelul vaginal
Inelul vaginal se va monta in primele 5 zile de la inceperea menstruatiei, pentru a oferi protectie sigura impotriva unei sarcini.
Daca este depasita aceasta perioada, inelul vaginal va oferi protectie numai dupa 7 zile de la montare - in acest timp, e necesara folosirea suplimentara a unei metode de bariera: prezervativ sau spermicide si nu diafragma sau cupola cervicala.
Articol revizuit de către: coautor: Georgiana Asiminii - De la alta metoda, la inelul vaginal + revizuire
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Yasmin si scaun moale. As dori raspunsul unui medic!
- Marvelon poate fi o cauza a reducerii dorintei sexuale?
- Urgent va rog!Sunt operata
- Sunt nesigura.pt un medic
- Anticonceptionale.urgent..
- Am luat o alta pastila decat ceea ce trebuia
- Anticonceptionalele Yaz si Yasmin aduc moartea
- Ce analize trebuie facute inainte de a folosi anticonceptiponale si ce cost au acestea?
- Prima pastila dupa pauza
- Efectele pe termen lung ale anticonceptionalelor