Scleroza multiplă și sarcina
Autor: Dr. Gabriela Mihăilescu medic primar neurolog, doctor în medicină

Scleroza multiplă (SM) este o boală a adultului tânăr, din ce în ce mai frecventă, întâlnită chiar și la adolescenți. Raportul femei:bărbați este de 3:1, fiind lesne de înțeles că numărul pacientelor tinere, de vârstă fertilă este mare. Unele dintre aceste paciente pot fi diagnosticate înainte de a-și fi întemeiat o familie, înainte de a fi mame, înainte de a-și fi început o carieră profesională. Diagnosticul se stabilește de către neurolog pe baza anamnezei detaliate care va urmări evoluția evenimentelor neurologice în timp, printr-un examen clinic neurologic amănunțit și prin metode paraclinice care includ: examinarea imagistică prin rezonanță magnetică (IRM) cerebrală și a măduvei spinării, prin puncție lombară și potențiale evocate (acustice, vizuale și somestezice). Prin cercetarea intensă a mecanismelor bolii, în ultimii ani a crescut numărul terapiilor specifice, modificatoare ale evoluției bolii (imunomodulatoare sau imunosupresoare), astfel încât prognosticul acestei boli s-a îmbunătățit considerabil.
S-a schimbat foarte mult optica în ceea ce privește sarcina la femeile diagnosticate cu SM. Dacă în urmă cu 15-20 de ani, femeile cu SM erau sfătuite să renunțe la ideea de a avea un copil, sau dacă totuși își doreau un copil, își asumau riscul de a întrerupe tratamentul, sau de a-l continua pe parcursul sarcinii, fără a ști exact la ce să se aștepte legat de evoluția viitorului produs de concepție, acum situația este cu totul alta. Femeile daignosticate cu SM pot deveni mame, în condiții de siguranță, dacă țin cont de câteva elemente esențiale și dacă discută acest subiect cu medicul neurolog. Discuția cu neurologul, planningul familial și colaborarea dintre neurolog, pacientă și obstetrician stau la baza unei sarcini așa cum și-o dorește orice femeie.
Este important să știți că SM – ca și boală (nu mă refer deocamdată la tratamentele urmate, ci DOAR la boală în sine) nu afectează fertilitatea, nu modifică cu nimic posibilitatea de a avea o sarcină cu evoluție normală, nu conferă un risc suplimentar, nu crește riscul de a prezenta avorturi spontane sau sarcini oprite în evoluție și nici apariția unor eventuale malformații congenitale ale copilului – procentele fiind asemănătoare cu cele întâlnite în cazul femeilor care nu suferă de SM. Nașterea se poate realiza pe cale naturală sau prin operație cezariană, folosind orice tip de anestezie (desigur decizia vă aparține dumneavoastră după discuția cu medicul specialist în obstetrică și ginecologie). Alăptarea este permisă, chiar încurajată. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandând 6 luni de alăptare exclusivă (deci doar lapte matern, fără diversificare cu alte alimente). Femeia cu SM poate beneficia de proceduri de fertilizare in vitro dacă acestea se impun, poate fi vaccinată (și chiar se recomandă) împotriva gripei sezoniere cu vaccinul gripal injectabil (nu cu cel administrat intranazal). In concluzie boala – SM – nu afectează negativ sarcina.
DAR, există întotdeauna și un DAR!
Despre: metodele contraceptive cele mai indicate, atât la femeia cât și la bărbatul cu SM, metoda de fertilizare in vitro cea mai potrivită, riscul transmiterii genetice a bolii, simptomele invizibile ale SM care se pot accentua în timpul sarcinii, tratamentele de fond sau ale puseelor în timpul sarcinii și al alăptării, monitorizarea imagistică, suplimentele alimentare recomandate, vaccinări și alte probleme care vă frământă legate de SM și sarcină puteți discuta cu Dr. Gabriela Mihăilescu, medic primar neurolog, cadru didactic universitar.
Pentru a solicita o consultație, care are durata de minim 60 minute (dacă doriți mai mult, puteți menționa acest lucru la momentul programării!) ne puteți contacta
Telefonic la 0735181321 (preferabil)
sau prin email gabriela@mihailescu-neurologie.ro
Adresa cabinetului este:
CMI Dr. Gabriela Mihăilescu Neurologie
București, sector 3, Bd. Burebista nr.1 Bl D15, Sc1, parter, Ap.1, interfon 01
www.mihailescu-neurologie.ro
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Mituri si adevaruri despre sindromul de tunel carpian
- Ai grijă de sănătatea pacienţilor tăi cu soluția digitală de finanțare pentru servicii medicale de la TBI
- CARO by ASSOC Senior, un centru de îngrijire vârstnici creat pentru redefinirea bătrâneții
- Te confrunţi cu o urgenţă stomatologică şi tratamentul nu suportă amânare?
- Centru Medical Integrat | Supraspecializat în Prevenția, Diagnosticul și Tratamentul Cancerului de Sân
- Sindromul de tunel carpian
- Tendinita sau maladia de Quervain
- Pe 20 noiembrie, Dr. Irina Cudritchi efectueaza la Galati proceduri estetice PRP (Terapia Vampir) pentru a trata alopecia, ridurile, cicatricile
- Centrul Pro Clinic din Galați își mărește echipa medicală pentru a oferi suport pacienților
- Sforăitul – Periculos/Penibil/Patologic?
- Hernia de disc - Cauze,diagnostic, tratament prin tehnici osteopate
- Criptoliză amigdaliană în 20 de minute, la Clinica Nova Explorări ORL
- Maturizarea emoţională şi modalitățile de identificare ale acesteia
- Ce înseamnă în realitate oboseala și senzațiile din corp
- Tremorul - simptom frecvent, dar adesea greșit încadrat și implicit greșit tratat
- Doza de predictibilitate: doar 3 luni ramase pentru ca medicii romani sa se inscrie la GMC fara IELTS/OET
- Momentul internării
- Psihoterapia tulburărilor psihice
- Caldura afectează persoanele hipertensive
- Osteoartrita și tratamentele pentru reducerea durerilor