Scrisul de mână are beneficii cognitive superioare scrisului la tastatură

©

Autor:

Scrisul de mână are beneficii cognitive superioare scrisului la tastatură
Trăim în era tehnologiei, când stilourile și caietele sunt înlocuite tot mai mult cu tastatura și fișierele electronice. Acest lucru are și părți pozitive, dar și dezavantaje multiple. Un studiu recent a analizat scrisul de mână și scrisul la tastatură, comparând beneficiile lor asupra performanțelor cognitive. Astfel, scrisul de mână pare să îmbunătățească memoria și alte abilități cognitive comparativ cu scrisul la tastatură.

Răspunsul motor împreună cu simțul tactil (atingerea hârtiei și a instrumentelor de scris), precum și procedeul de creare a literelor, favorizează procesele de învățare și memorare. Ariile din creier asociate limbajului sunt mai puternic activate de către scrisul de mână.

La studiu au participat 36 de persoane care scriau în trei moduri diferite, și anume:
 • scris la tastatură normală;
 • scris la tastatură virtuală (ex. Ipad);
 • scris de mână.

Acestora le-au fost dictate o serie de cuvinte pentru a le transcrie. Ulterior, a fost testată memoria privind cuvintele respective, cu ajutorul unor teste de memorie și recunoaștere. Rezultatele arată că metoda de scriere nu afectează recunoașterea, dar memoria și reproducerea liberă ulterioară au fost mai bune la cei care au practicat scrisul de mână.

Scrisul la tastatură pare să atenueze memoria privind cuvintele scrise. În schimb, scrisul de mână ar putea avea beneficii cognitive care nu sunt obținute și în cazul utilizării altei metode de scris. În cazul celor ce scriu la tastatură, atenția este împărțită între apăsarea tastelor și observarea textului care apare pe ecran, ceea ce îngreunează memorarea. Scrisul de mână stimulează procesele cognitive, antrenează creierul, ajutând la întipărirea informațiilor mai ușor în memorie, procesul în sine de creare a fiecărei litere având beneficii în acest sens și antrenând zone specifice din creier.

Rezultatele cercetării au fost publicate în Journal of Writing.

Sursa: Spring

Data actualizare: 02-07-2019 | creare: 14-01-2017 | Vizite: 2493
Bibliografie
Handwriting Has a Psychological Advantage Compared With Using Real or Virtual Keyboards, link: https://www.spring.org.uk/2016/04/handwriting-psychological-advantage.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Ai citit sau ai învățat? Antrenează-te după 4 ore pentru asimilarea informațiilor
 • Luteina susține sănătatea mentală și inteligența persoanelor în vârstă
 • Persoanele care știu să cânte la un instrument muzical au o viteză de reacție mai mare
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum