Scurgeri vaginale cu miros

©

Autor:

Secreția vaginală se referă la lichidul care transportă celulele moarte și bacteriile din organism, iar scurgerile vaginală ajută la menținerea vaginului curat și la prevenirea infecției. Scurgerile vaginale normale variază în cantitate, iar culoarea variază de la secreția albă la cea lăptoasă. De asemenea, secrețiile pot prezenta un miros ușor sau neplăcut, de pește, care este cel mai des întâlnit simptom al unei infecții.

Cauzele scurgerilor vaginale cu miros

 • Vaginoza bacteriană este înțeleasă ca un dezechilibru care apare la nivelul bacteriilor care există în vagin.
 • Infecția cu trichomoniasis este o infecție care este transmisă prin contact sexual.
 • Gonoreea este, de asemenea, o infecție transmisă pe cale sexuală.
 • Candidoza apare adesea ca urmare a administrării de antibiotice sau ca urmare a altor factori care perturbă echilibrul vaginal. (1)

Miros astringent și fermentat

PH-ul unui vagin sănătos este ușor acid, între 3,8 și 4,5. Bacteriile de tip Lactobacilli păstrează acciditatea în vagin, lucru care protejează împotriva supraaglomerării numărului de bacterii dăunătoare.

Miros de cupru

Multe femei se plâng de un miros de cupru sau metalic. Acesta nu este un motiv de îngrijorare și în cazuri rare poate indica o problemă de sănătate.

Sângele conține fier, care are un miros metalic. Adesea poți resimți acest miros când ai ciclul menstrual. Mirosul metalic nu ar trebui să dureze prea mult după încheierea menstruației. De asemenea, sângerarea ușoară după sex poate fi o cauză frecventă. Acest lucru se datorează de obicei uscăciunii vaginale sau sexului care poate provoca mici leziuni la nivelul vaginului. Dacă vaginul a avut contact cu materialul seminal, acest lucru poate modifica nivelul de pH și poate provoca un miros metalic. (2)

Miros dulce

De obicei este produs de bacterii care afectează nivelul de PH.

Miros similar cu înălbitorul sau amoniacul

Uneori, acest miros este un motiv pentru a consulta un medic. Se explică prin faptul că urina conține un produs secundar de amoniac numit uree. O acumulare de urină în lenjerie sau în jurul vulvei ar putea degaja un miros chimic.

De asemenea, este important de luat aminte că urina care miroase puternic a amoniac este un semn al deshidratării.

Este, de asemenea, posibil ca acest miros să indice prezența vaginozei bacteriene.

Miros de pește

Trimetilamina este compusul chimic responsabil atât pentru aroma distinctă a peștilor intrați în putrefacție, cât și pentru unele mirosuri vaginale anormale. Acest miros poate fi un simptom al vaginozei bacteriene, când există o supraagregare de bacterii anaerobe în vagin. Cel mai adesea, miros de pește anunță o infecție cu trichomoniasis, cea mai frecventă infecție cu transmitere sexuală curabilă și ușor de tratat cu antibiotice. (3)

Miros de putregai

Cel mai adesea este cauzat de un tampon uitat în vagin pentru câteva zile, sau chiar săptămâni.

Prevenirea apariției scurgerilor vaginale cu miros

Practici sexuale sigure, cum ar fi utilizarea prezervativului, pot ajuta la prevenirea răspândirii infecțiilor cu transmitere sexuală.

Nu este posibilă prevenirea completă a infecțiilor cu drojdii vaginale și a vaginozei bacteriene, deoarece afecțiunile apar din cauza unui dezechilibru al bacteriilor și organismelor prezente în mod normal în vagin, iar cauza lor nu este pe deplin înțeleasă.

Când ar trebui să te prezinți la un consult?

Secreții vaginale mirositoare însoțite de:

 • mâncărime sau arsură
 • durere
 • durere în timpul actului sexual
 • sângerare vaginală în afara ciclului menstrual


Schimbările subtile ale mirosului vaginal sunt normale, iar felul în care miroase vaginul este legat de PH. Cu cât înțelegi mai bine mirosurile produse de vaginul tău, cu atât vei fi mai bine pregătit în situațiile în care observi secreții vaginale cu miros anormal.

Caută un semn/simptom de boală:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
 • Secreții / scurgeri genitale la femei - cauze, diagnostic, tratament
 • Transpirație în zona genitală urât mirositoare
 • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
  Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
    intră pe forum